Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skriver bok for å hindre løgner

«Snåsamannen» er redd for at folk skal begynne å fantasere og finne opp historier om ham.

BURSDAGSBARN: Joralf Gjerstad ser tilbake på livet han har levd, og forteller at han er stolt over å ha gjort så mange mennesker glade. Til tross for at han fyller 85 år, føler «Snåsamannen» seg fortsatt som en 30-åring. Foto: Lars Eivind Bones
BURSDAGSBARN: Joralf Gjerstad ser tilbake på livet han har levd, og forteller at han er stolt over å ha gjort så mange mennesker glade. Til tross for at han fyller 85 år, føler «Snåsamannen» seg fortsatt som en 30-åring. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

SNÅSA (Dagbladet): Joralf Gjerstad sitter på verandaen på Snåsa. Han er engasjert nå.

- Jeg sitter jo og skriver på en ny bok.

Forrige gang Gjerstad gjorde det, gikk det svært bra. I fjor ga mannen som blir kalt «Snåsamannen», ut selvbiografien «Den gode kraften», en bok som har solgt i 100.000 eksemplarer.

- Vil hindre løgner Så hvorfor skal han komme med en ny bok allerede nå?

- Det er en hobby, jeg liker å skrive. Men det er også for å hindre at folk i ettertid skal begynne å fantasere om meg. Jeg frykter at folk skal skrive løgner og finne opp historier, forklarer Gjerstad.

Han vil også hindre at andre skal få muligheten til utnytte hans navn.

- Jeg vil stoppe folk fra å skrive bøker bare for å tjene penger på meg.

- Mye bedre bok Til tross for at «Den gode kraften» kom for få måneder siden, mener Gjerstad det er flere historier som må fortelles.

- Hva er det som er nytt?

- Denne boka blir jo mye bedre, sier Gjerstad og ler.

- Leserne vil få høre mer om livsmiljøet mitt. Denne boka er mer personlig, og folk vil få se nye sider av meg. Leserne kommer til å bli overrasket, sier han.

- Politikere bløffer Gjerstad fyller 85 år på mandag. Uka etter har han invitert 100 av sine nærmeste venner og familie til privat feiring på Snåsa hotell, noen få hundre meter fra huset hans. Han og kona Signe skal selv ta regninga, for som han sier «noe må man jo bruke pengene på».

- Vi ønsker å gi noe tilbake til folk som har hjulpet oss opp gjennom åra, forklarer Gjerstad, som får besøk fra landet rundt.

85 år til tross, Gjerstad bedyrer at han føler seg som en 30-åring. Likevel er eldreomsorg noe som engasjerer ham sterkt.

- Det har aldri vært så god eldreomsorg som det er i dag, men det har heller aldri vært så mye syting, sier Gjerstad, og lener seg framover.

- Og når politikerne sier at de vil gjøre den enda bedre, så er det bare en bløff. De sier det bare for å få flere stemmer, mener han.

- Ikke helt A4 Inn døra kommer datteren Jorunn Gjerstad. Fra verandaen på Snåsa har hun brukt mange timer av sitt liv på å betrakte menneskemengden som ventet for å få et møte med «Snåsamannen».

I dag beskriver hun sin far som en «helt vanlig pappa».

- Det som er uvanlig for andre ble vanlig for oss. Vi oppdaga da vi begynte på skolen at han ikke var helt A4, men vi har aldri opplevd det som noe negativt, forteller datteren.

Hun vil ikke gå inn på spørsmålet om hun har arvet noen av farens «evner», men forteller at hun har lært mye om omsorg og medmenneskelighet av sin mor og far.

Samlet inn én mill Jorunn Gjerstad sitter i styret i «Marthe og Joralfs hjelpefond for funksjonshemmede», og i mai feirer de tiårsjubileum med gjester som Lars Monsen, Trine Rein, Alexander Rybak og Sigvart Dagsland.

- Vi har samlet inn om lag én million kroner, forteller datteren.

Til tross for givergleden mener far Gjerstad at nordmenn generelt er for egoistiske.

- Pengene har ødelagt samfunnet. Folk har blitt for opptatt av penger og for lite opptatt av åndelig næring, mener han.

Skulle utvandre I dag har også Gjerstad en romslig økonomi, og i 2009 tjente han 1,9 millioner kroner. Men det har ikke alltid vært slik for ekteparet Gjerstad. De vokste opp med lite penger, og vurderte å utvandre til Nord-Dakota.

- Vi kjente et par som skulle dra, og de ville ha med oss, forteller Signe Gjerstad.

IKKE HELT A4: Datteren til Joralf og Signe Gjerstad, Jorunn, forteller at det var først da hun begynte på skolen at hun oppdaget at pappa «ikke var helt A4». Foto: Lars Eivind Bones
IKKE HELT A4: Datteren til Joralf og Signe Gjerstad, Jorunn, forteller at det var først da hun begynte på skolen at hun oppdaget at pappa «ikke var helt A4». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi hadde utreisetillatelse og alt, men foreldrene våre syns det var så fryktelig, så vi dro ikke likevel, legger ektemannen til.

Dermed kunne altså «Snåsamannen» vel så gjerne ha blitt til «Dakotamannen».

Men Gjerstad har ikke sett seg tilbake siden.

- Vi har aldri angret på at vi ikke dro.

KONGENS MEDALJER: Både Signe og Joralf Gjerstad har fått Kongens fortjenstmedalje. Her sammen med datteren Jorunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONGENS MEDALJER: Både Signe og Joralf Gjerstad har fått Kongens fortjenstmedalje. Her sammen med datteren Jorunn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media