Skriver bok om datterens død

Slik bearbeider Olav Gunnar Ballo (SV) sorgen.

(Dagbladet.no): Da forlaget Cappelen Damm i dag presenterte høstens nyheter, kom de også inn på en bok som verken sto i katalogen eller pressemeldingen.

- 28. mars opplevde jeg og min første kone det verste man kan oppleve som foreldre. Vi mistet et barn, vi mistet vår datter Kaja, sa SV-politiker Olav Gunnar Ballo fra talerstolen.


Tok sitt eget liv
Kaja Bordevich Ballo ble bare 20 år gammel. Hun tok sitt eget liv etter å ha tatt den såkalte Oxford-testen som scientologisekten bruker for å rekruttere medlemmer.

Testen «L’eglise de scientologie - Mission de Nice» utførte, ga knusende resultater. Kaja fikk minus hundre på den ene og ble erklært ustabil. I tillegg var hun øyensynlig kraftig deprimert, uansvarlig, hyperkritisk og manglet harmoni.

Kaja gikk hjem til studenthjemmet like ved. Noen timer seinere hoppet hun fra rommet sitt i fjerde etasje. I en pose i leiligheten lå skjemaet med de nedslående konklusjonene og en lapp hvor hun ba om unnskyldning for at hun ikke klarte noen ting.

Bearbeider sorgen 

Olav Gunnar Ballo har nå skrevet bok om de 16 tunge vårdagene, fra sist gang han snakket med datteren dagen før hun tok sitt eget liv, til hun ble begravet 11. april. Boka omfatter også et tilbakeblikk på Kajas liv.

Skrivinga ble en måte for politikeren å få utløp for de vonde følelsene.
 

SKRIVER BOK: SV-topp Olav Gunnar Ballo har skrevet en dag-for-dag-beretning om datteren Kajas selvmord og familiens sorgreaksjoner. Foto: HANS A. VEDLOG
SKRIVER BOK: SV-topp Olav Gunnar Ballo har skrevet en dag-for-dag-beretning om datteren Kajas selvmord og familiens sorgreaksjoner. Foto: HANS A. VEDLOG Vis mer

- Jeg skrev for å bearbeide sorgen. Senere viste jeg notatene til Anders Heger her i Cappelen Damm, og han ville gi ut tekstene mine. Mange vil kanskje si «Dette må da være for tidlig», men de samme folkene ringte bare dager etter dødsfallet for å få kommentarer. Jeg vil heller skrive om det selv enn å fortelle om det på Dagsrevyen eller i Dagbladets Magasinet. Jeg har ikke uttalt meg om denne saken før og vil ikke gjøre det nå heller, så får vi se når boka kommer, slo Ballo fast overfor media.

Vanskelig tema

Ballo mener det er viktig å få ut historien fordi selvmord har en tendens til forties.

- Som politiker og som lege synes jeg det er viktig å snakke om dette temaet, ikke skjule det. Det var ikke bare det at vår datter døde, men også at hun selv valgte å dø. I boka får jeg selv fortelle, i mine egne ord, hvordan vi opplevde å miste datteren vår på denne måten.

Boka om Kajas selvmord og tida etterpå er snart klar. Den kommer ut på Cappelen Damm en gang i løpet av høsten, og Ballo understreker at den er skrevet i respekt for datteren, uten å utlevere henne på noen måte.

Skriver bok om datterens død
TOK SITT EGET LIV: Kaja Bordevich Ballo ble bare 20 år gammel. Hun tok sitt eget liv i Nice 28. mars.