SKRIVER BOK: Asle Hansen har skrevet mange artikler om tidligere oljearbeidere som sliter med helseplager og sykdom. Nå skal arbeidet også bli bok. FOTO: GEIR BØLSTAD
SKRIVER BOK: Asle Hansen har skrevet mange artikler om tidligere oljearbeidere som sliter med helseplager og sykdom. Nå skal arbeidet også bli bok. FOTO: GEIR BØLSTADVis mer

Skriver bok om «oljemarerittet»

Dagbladet.no-journalist avslørte gigantene.

(Dagbladet.no): I over fem år har Dagbladet.no-journalist Asle Hansen (36) jobbet med saker om oljearbeidere som har blitt syke av kjemisk eksponering på oljeplattformer i Nordsjøen.

Nå har Hansen fått skrivestipend fra Fritt ord for å samle arbeidet sitt i bokform. Han har også inngått en intensjonsavtale med forlaget Unipub.

- Det er nokså åpenbart at man ikke er ferdig med disse sakene. Ytterst få av ofrene har kommet noen vei overfor trygdemyndigheter og forsikringsselskaper som behandler sakene enkeltvis, uten å ta inn over seg at det er hundrevis av alvorlig syke arbeidere som har vært utsatt for det samme, sier journalisten.

- Tar ikke ansvar
I Dagbladet.no har Hansen avslørt at over 100 tidligere Ekofiskarbeidere fikk helseproblemer som følge av eksponering, og at selskapet ConocoPhilips ikke ga tilstrekkelig informasjon om hvilke giftnivåer oljearbeiderne ble utsatt for.

I tillegg avslørte han at flere arbeidere i en liten turbinavdeling på Statfjord A opplevde å få MS-diagnose eller andre nerveskader tidlig på 90-tallet. Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne ble syke.

- Så lenge ConocoPhillips ikke vil ta ansvar i Ekofisk-saken og Statoil ikke tar ansvar for MS-saken, uten at norske tilsynsmyndigheter tar affære, har jeg fremdeles en jobb å gjøre som reporter i disse sakene, sier Hansen.

Han satser på at boka - foreløpig titulert «Oljemarerittet» - både kommer til å inneholde en oppsummering av sakene og by på nye avsløringer.

Samler trådene
Hansen legger ikke skjul på at mye av drivkraften er å hjelpe de syke oljearbeiderne, som har satt stor pris på hans dekning. I 2007 fikk journalisten æresprisen til Arbeidsmiljøskaddes landsforening.

- For mange jeg har skrevet om er det å bli sett og hørt veldig, veldig viktig. Jeg vet at artiklene til Dagbladet og Dagbladet.no har hatt stor betydning for mange av dem, sier han.

- Er det ikke en fare for å bli aktivist, og ikke journalist, når man jobber med en sak som dette?

- Jeg legger ikke skjul på at jeg er på den lille manns parti. Gravejournalistikk som dette kan ikke være objektiv, men den må være balansert. Hele veien har jeg vært nøye på at oljeselskaper og myndigheter har fått slippe til med alt de har hatt lyst til å melde.

Hansen betegner det også som tilfredsstillende å se hvordan både offentlige myndigheter og enkelte av oljeselskapene har satt i gang nye tiltak i etterkant av hans artikler. Det er også er satt i gang forskningsprosjekter for bedre å kartlegge graden av eksponering på oljeplattformer.

- Jeg har laget så mange saker om dette, at det skal bli deilig å få samlet alle trådene i bokform. Dermed blir det lettere å dra de lange linjene og kanskje få sett det hele mer utenfra. Samtidig er det litt skremmende også - jeg har jo aldri skrevet noen bok før, og vet ikke hvordan jeg kommer til å egne meg som forfatter, sier Asle Hansen.