Skriver bok om sorgen og livet

Se og Hør-redaktør Knut Haavik har opplevd den tøffeste perioden i sitt liv. I sommer døde kona av kreft. I oktober kommer selvbiografien der han forteller åpent om oppturene og nedturene.

- Boka var egentlig ferdig. Jeg måtte skrive den om da det hendte, forteller Knut Haavik. Det er bare en og en halv måned siden suksessredaktøren ble enkemann. Kona Torunn døde av kreft etter 36 års ekteskap, og dermed fikk fortellingen om hans liv en tragisk undertone. For noen uker siden ryddet redaktøren plass i sitt eget ukeblad og skrev en to siders personlig nekrolog.

- Det resulterte i 400 brev fra leserne. De ga uttrykk for sine følelser og syntes det var fint at jeg kunne skrive om dette, sier Knut Haavik.

Ikke for privat

I boka forteller Haavik også om moren, som var alkoholiker. Han skriver: «8. august 1987 var en lettelsens dag. Den dagen døde min mor Karin. Jeg følte et tungt åk var tatt av mine skuldre. Hun var en uforbederlig alkoholiker.»

- Det ligger i kortene at dette må være en personlig biografi, sier han.

- Du føler ikke at du deler ut noe som er for privat?

- Jeg har over en million lesere til lederne mine hver uke, så jeg er godt vant.

Haavik har selv gjort god butikk av å kikke kjendisene i kortene. Han betaler bryllup, ferieturer og 50-årsdager for at Se og Hør skal få være flue på veggen. Ukebladet har i dag 1,6 millioner lesere ukentlig.

Biografien som har fått navnet «En ramp i rampelyset» , forteller historien om Norges mest eventyrlige ukebladsuksess. Haavik startet sin yrkeskarriere til sjøs, før han bløffet seg inn i Ullern Avis. Så fulgte en årrekke som kriminalreporter i VG, før han brøt ut på slutten av 70-tallet. I 1978 lanserte Haavik ukebladet Se og Hør, som i starten ble dømt nord og ned av de fleste.

- Jeg har en del interessante historier å fortelle, både fra barndommen og fra min tid som kriminalreporter. Boka er på 350 sider, men den kunne sikkert vært på 700.

Av Se og Hør-forlaget blir biografien presentert som høstens mest spennende bok, men selv er ikke redaktøren sikker på at det blir en bestselger.

- Nei, jeg er jo vant med bestselgere. Jeg får tåle det om boka ikke blir det.

Pensjonerer seg

Neste år går Haavik av med pensjon. Da trekker han seg både som konsernsjef og redaktør. Han vil beholde en del styreverv, men satser på å dyrke andre sider ved livet enn arbeidsnarkomani.

- Jeg vil dyrke den eneste sinnssykdommen som finnes - golf, sier han.

- Har det vært en slags terapi for deg å skrive boka?

- Nei. Jeg har holdt på et par år med boka. Jeg tror ikke jeg trenger så lang terapi.

TREKKER SEG TILBAKE: Neste år trekker Knut Haavik seg som konsernsjef og redaktør for ukebladet Se og Hør. Da skal han spille golf.
MISTET KONA: Knut Haavik mistet sin Torunn for halvannen måned siden. Her er de fotografert på en Dizzie Tunes-forestilling i fjor.