Skriver dikt i timene

Anders Christensen (16) fra Lambertseter videregående skole i Oslo ble første månedens poet i Skolekammeret på Dagbladet.no.

Månedens vinnerdikt «Wall Street» var skrevet av Lille Moi, men bak pseudonymet gjemte Anders Christensen seg. Han går i 2. klasse på Lambertseter videregående skole.

- Jeg skrev vel mine første dikt når jeg var åtte-ni år, men det var først på ungdomsskolen jeg virkelig startet å interessere meg for skriving, sier Anders til Dagbladet.no. Han hadde en flink norsklærer som inspirerte og oppmuntret ham, og poeten var vekket.

Skriver overalt

Anders mener han kunne skrevet mer enn han gjør, men når han gjør det kan det være når og hvor som helst, på t-banen, i skoletimen og på jobb.

- Til jul i fjor fikk jeg en flott, sort skrivebok som jeg prøver å ha med meg overalt hvor jeg går, slik at hvis jeg kommer på noe fint kan jeg bare skrive det rett ned med en gang.

Vinnerdiktet hans, «Wall Street», ble skrevet i forbindelse med et norskprosjekt på skolen. Han brukte bare om lag fem minutter på diktet.

- Prøvde å skrive noe litt samfunnskritisk, noe jeg synes jeg fikk ganske bra til, forteller han.

Leve av å skrive

Utenom diktningen interesserer Anders seg for filosofi, samfunn (politikk) og fotografering. Han kunne godt tenke seg å leve av å skrive, enten det blir som forfatter eller journalist.

Les diktet:

Wall Street

Skrevet av Lille Moi

Ganske typisk når man sitter her på en

krakk

og ser utover havet

mens tiden står stille

og verden raser forbi

At man ikke kan se noen verdens ting

Bare bølgene

De iskalde bølgene som kommer

mot meg

med skum på bølgetoppene

Havet er endeløst

Det kommer mot meg

slik som verden og de store skyskraperne

De henger over meg

bare venter på å sluke meg rå

slik at jeg også kan bli en skyskraper

slik som dem

Men jeg vil ikke være skyskraper

Jeg vil mye heller sitte på en

krakk

og se utover havet

Juryens begrunnelse:

Diktet er visuelt og spennende, og poeten bruker kontraster på en overbevisende måte. Her er storbypulsen satt opp mot et menneskes indre ro, den lille krakken er satt opp mot den monumentale skyskraperen. Besjelingen av skyskraperne, der de store, sultne skyskraperne truer med å sluke opp det lille mennesket «jeg», fungerer også skremmende bra. Slutten på diktet er overraskende og spennende, den løfter diktet ti etasjer opp.

Vinneren blir tilsendt diktboka «Å skriva poesi» av Helge Torvund.

Vi ønsker å takke for alle bidragene vi fikk i september. Fortsett å skrive dikt!

For juryen,

Maria Børja

Juryen besto av Dagbladet.nos litteraturmedarbeidere Niels Nagelhus Schia, Maria Børja, Unn Conradi Andersen, og diktlærer Kristian Rishøi.

MÅNEDENS POET: Anders Christensen har skrevet månedens elevdikt for september, «Wall Street».