Skriver egne fortsettelser til favorittbøkene

Norsk fan fiction-side lansert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Grugleder du deg til sjuende og siste Harry Potter-bok kommer ut - i visshet om at etter den er det stopp?


Fortvil ikke. På nettet ligger det Potter-historier nok til at du kan fordype deg i det magiske universet resten av livet. Og kanskje du får lyst til å skrive noen selv.

Harry Potter er den desidert mest populære tittelen blant norsk og internasjonal fan fiction - uautoriserte historier basert på populære bøker, som er skrevet av fans. Fenomenet har eksistert i flere hundre år, eller siden vi begynte å fortelle fortellinger, avhengig av definisjonen. Men det eksploderte da internett dukket opp.

Ny, norsk nettside

I dag lanserte Buskerud Fylkesbibliotek sin egen, og kanskje den første offisielle norske fan fiction-siden, Fanfiction.no.

- Det er en måte å få leserne til å åpne opp teksten og boka på. Slik kan de tolke videre på det som skjer, sier bibliotekrådgiver Stig Elvis Furset til Dagbladet.no.

Blant dem som er blitt bitt av fan fiction-basillen, er Julie Røgler Langås (14). Hun har foreløpig levert fire Harry Potter-fortellinger på Fanfiction.no. Men hun har skrevet på engelsk for det internasjonale nettstedet Fanfiction.net i et par år.

- Jeg elsker å skrive, og liker å få tilbakemeldinger på det. Jeg har fått masse venner på Fanfiction.net, blant annet noen fra USA, etter at vil har kommentert historiene til hverandre, forteller hun til Dagbladet.no.

Julie Røgler Langås (14) skriver fan fiction om Harry Potter på det nye, norske nettstedet Fanfiction.no. Foto: FAKSIMILE / PRIVAT
Julie Røgler Langås (14) skriver fan fiction om Harry Potter på det nye, norske nettstedet Fanfiction.no. Foto: FAKSIMILE / PRIVAT Vis mer

300.000 Potter-historier

En av fortellingene hennes handler om Harrys mor, og hvordan hun fikk vite at hun var heks. En annen tar for seg Sirius Svaart som ung.

Over 300.000 Harry Potter-historier ligger ute på Fanfiction.net. I tillegg finner du mange fortsettelser på andre populære fantasyserier som «Ringenes Herre», «Silmarillion», «Narnia», «Artemis Fowl» og «Eragon», for å nevne noen få. Det skrives også fan fiction basert på dataspill, TV-serier, filmer og tegneserier. De fleste er på engelsk, og en stor andel er fantasylitteratur.

- I Science Fiction og Fantasy vokser det fram ulike subkulturer rundt spesielle fenomener, og det mangler andre sjangre, sier Stig Elvis Furset.

Ifølge Wikipedia finnes det flere forskjellige definisjoner på fan fiction. En vid definisjon er verker skrevet av fans av originalverket, istedet for forfatteren. Noen utelukker profesjonelle forfattere fra termen, mens andre tar med også utgitte spin offs. Noen ser på fan fiction som en moderne versjon av den gamle tradisjonen for muntlig overlevering av litteratur, der historiene forandret seg underveis.

Vil tillate mye

De første moderne fan fiction-fortellingene baserte seg på bøker som «Don Quijote», «Alice i Eventyrland», samt Jane Austens romaner.

Enkelte forfattere har motsatt seg fan fiction av bøkene sine. Det gjelder særlig sexfikserte fortellinger, eller den homoerotiske undersjangeren «slash fiction».

- Vi synes dette er greit så lenge forfatterne bruker sitt eget navn, og så lenge innholdet er passende og ikke pornografisk, uttalte J.K. Rowling via agenten sin til Dagsavisen i 2005.

Buskerud Fylkesbibliotek kommer til å tillate ganske mye på sin ferske nettside, også slash fiction.

- Vi er ikke interessert i å sensurere bort slikt. Dette skal være et brukerstyrt sted, sier Furset.

Han understreker at alle skribentene legger inn en såkalt «disclaimer», som forteller at det ikke er den originale forfatteren som har skrevet teksten.

- De er jo fans. Det er ikke slik at de kommer til å slutte å lese Harry Potter, selv om de skriver dette, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer