Skriver for National

Jonny Halberg er i gang med å dramatisere Knut Hamsuns «Mysterier» for Nationaltheatret. Stykket settes trolig opp neste vår.

Halberg har hatt stor suksess med bøker som «Trass» og «Flommen». Også som manusforfatter sammen med Pål Sletaune, i filmene «Budbringeren» og «Amatørene», ble det blink. Nå vender en allsidig Halberg seg mot selveste Nationaltheatret og skriver på en dramatisert versjon av Knut Hamsuns store roman fra 1892, «Mysterier».

- Dette er en av gullskattene i norsk romanlitteratur, sier Halberg.

Fri form

Foreløpig vil han ikke si så mye mer om prosjektet, men bekrefter at han akkurat nå sitter og skriver, samt at han samarbeider med regissør Hans Henriksen.

- Hvordan vil «Mysterier» fungere som dramatikk?

- Jeg kommer til å satse på en fri måte å takle stoffet på. Det har vært altfor mye respekt i forhold til behandlingen av store verker både når det gjelder film og teater.

- Hvordan er det å jobbe med dette i forhold til et filmmanus?

- Det er første gang jeg skriver ut ifra et eksisterende verk. Dette er et stoff som er fast og utrolig bra. Og det er store muligheter til å leke seg mer når man har en eksisterende tekst, sier Halberg.

Spilles neste vår?

Ifølge Halberg er det altfor tidlig å si noe om når stykket settes opp.

Dagbladet kjenner likevel til at det jobbes med å få stykket opp på Nationaltheatret allerede på nyåret 2002.

Og kombinasjonen av klassikeren Hamsun og en av en samtidas mest populære forfattere kan kanskje gi Nationaltheatrets sjef Eirik Stubø en sårt tiltrengt suksess, etter en heller mager vårsesong ved teateret.

MYSTISK: Forfatter Jonny Halberg skriver på en dramatisert versjon av «Mysterier». Foto: Rolf M. Aagaard/SCANPIX