- Skriver han virkelig det?

BERGEN (Dagbladet): - Skriver han virkelig at jeg «overgikk alle forventninger om suksess» og at jeg har «en briljant vokalteknikk»? Og kritikeren er både edruelig og til å stole på? Fantastico! Det var kjempehyggelig, smiler Cecilia Bartoli (32), og kikker en gang til på Dagbladets anmeldelse.

Super-mezzosopranen Cecilia Bartoli har smeltet hjertene under Festspillene. Torsdag trollbandt hun en stappfull Grieghall med en italiensk reise gjennom tre hundreår. Sangene spente fra 1500-tallskomponisten Caccini over Vivaldi og til Rossini.

Og den jordnære, elskelige, eventyrskjønne og knallblide romerske jenta er ikke mer verdensstjerne enn at hun lyser over hele ansiktet når hun får oversatt de store superlativene Ståle Wikshåland henter fram i dagens anmeldelse (se under).

- Jeg er selv overveldet etter responsen i Grieghallen. Den var fantastisk. Jeg møtes sjelden av en sånn umiddelbar varme.

- Så ryktet om at vi nordmenn er kjølige og reserverte er kanskje ikke sant?

- Eksisterer det et slikt rykte? Fy! Da vil jeg ta livet av det her og nå. Basta! Dere er varme og fantastiske!

- At du har valgt et repertoar med 1500-tallsmusikk som Giulio Caccini har overrasket flere?

- Mange har sagt det. Men jeg føler meg hjemme hos ham, i tekstene og i musikken. Rossini og Mozart vil være på repertoaret så lenge jeg kan. Men innimellom blir jeg litt lei dem. Å synge Caccini derimot, og å bli akkompagnert av en lutt, er for meg en opprinnelig og naturlig måte å synge på. Det er å gå tilbake til røttene.

- Hva synes du om å bli kalt en primadonna?

- Det er sikkert ment som en kompliment, men begrepet er fjernt fra meg og hvordan jeg skaper musikk. Jeg føler at jeg deler musikken med ensemblet og jeg liker å dele den med publikum. En primadonna bryr seg ikke om hvem som er rundt henne. Hun er full av seg selv. Og diamanter... ha-ha-ha. (Rå latter).

- Med din utstråling på scenen, din energi, mimikk og ditt dramatiske talent er det mange som håper å få se deg som Carmen?

- Alle snakker om det, men hun er ikke i mitt repertoar. Skal jeg synge Carmen må jeg først bli overbevist av en regissør.

- Hvor lenge er en stjerne som deg booket framover. Er du for eksempel ledig dersom vi får en ny opera i Norge i år 2005?

- Jeg er fullbooket to år framover. I juni skal jeg i studio og synge Mozart- og Rossini-duetter med Bryn Terfel. Seinere til Graz med Hanoncourt og Haydn, mens til høsten står «Figaros bryllup» med Bryn Terfel på The Met i New York og en Händel-opera i Wien på plakaten. Men jeg besøker gjerne Norge igjen. Landet er så vakkert. Jeg skal nå i noen dager til Balestrand og se Vestlandet før konsert i Stockholm.

- I et TV-program sa du at ditt forhold til mat nesten er seksuelt. Hva er den mest erotiske maten du kan tenke deg?

- Italiensk mat. Selvsagt. For tida hjemmelaget pasta med asparges, artiskokker, løk og hvitløk. Den må du prøve.

- Og norsk mat?

- Laksen er god, og så rekene da! De er ren og skjær erotikk! O-la-la.