Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skriver krim for å refse norske politikere

Hogne Hongset om svarte hull i oljebransjen.

AVSLØRER: - Etter mange år i bransjen, legger man merke til mye som ikke er som det skal, sier Hogne Hongset. I disse dager kommer han med bok nummer to i sin krimtrilogi fra oljebransjen. Foto: TOMMY ELLINGSEN
AVSLØRER: - Etter mange år i bransjen, legger man merke til mye som ikke er som det skal, sier Hogne Hongset. I disse dager kommer han med bok nummer to i sin krimtrilogi fra oljebransjen. Foto: TOMMY ELLINGSEN Vis mer

Oljen redder Norge i økonomiske krisetider, blir det sagt. Men hvem skal redde Norge fra oljeindustrien?

Hogne Hongset (70) har en livslang erfaring med oljebransjen, både som ansatt i Aker, informasjonssjef i Statoil og ansatt i fagforbundet Industri Energi.

Gjennom åra har Hongset erfart det han oppfatter som en stygg svikt i disponeringen av rikdommene fra gassfeltene i Nordsjøen.

Dette skriver han om med stor kyndighet i romanene «Varsleren» (2010) og «Skyggen», som utgis i disse dager. Tredje bok i serien kommer på nyåret.

Politikerne svikter
- Jeg legger ikke skjul på at jeg har en klar agenda med bøkene mine, sier Hognset, som har vakt stor oppsikt i de miljøene han omtaler i bøkene.

- Jeg vil rette søkelyset mot kritiske forhold som i høy grad rammer norsk industri og næringsliv. I denne bransjen foregår det mye som er skjult fordi offentligheten blir hindret i å få innsyn.

- Og dermed blir folk drept og truet på livet?

- Jeg har valgt thrillerens form for å nå fram med det jeg har på hjertet. Det fører selvsagt til at jeg dramatiserer. Men forholdene som ligger under intrigen, er hentet fra virkeligheten. Faktagrunnlaget er hundre prosent korrekt. En rekke politikere og bransjefolk er nevnt ved sine rette navn. Det er ikke først og fremst oljeselskapene jeg er ute etter, men myndighetene som i altfor liten grad tar seg av butikken Norge. Oljepolitikken har vært ført ut fra den antakelsen at det som er best for selskapene også er best for nasjonen. Men slik er det ikke nødvendigvis.

Hestehandel
- Er du selv en ivrig leser av spenningsromaner?

- Min personlige favoritt er Tom Kristensen. I sin nyeste roman, «Dypet», tar han også for seg kritikkverdige forhold i Nordsjøen. Han retter alltid søkelyset mot et samfunnsmessig problem. Det prøver jeg også. Jeg er ikke ute etter å finne ut hva som har skjedd, der holder jeg meg til fakta som kan dokumenteres, men hvordan det kunne foregå. Spillet rundt beslutningene er min interesse. Mange av de reaksjonene jeg har fått i etterkant bekrefter at det jeg skriver er riktig.

Sterke interesser
- Hva er det viktigst for deg å få fram?

- Myndighetene har i de seinere åra bidratt til avtaler om ilandføring av gass som i høy grad tilgodeser britisk industri, der mange av oljeselskapene har sterke interesser. Dermed mister Norge viktige arbeidsplasser i gassindustrien. Foredling som kunne vært gjort i Norge, blir i stedet grunnlag for verdiskaping og arbeidsplasser på britisk side. Slik er det blitt fordi selskapene med politikernes samtykke får sende verdifull norsk rikgass til Storbritannia, direkte fra feltene. Dette er en del av en stor hestehandel på politisk høyt nivå, som åpnet for at Norsk Hydro fikk sende Ormen Lange-gassen rett inn i det mest attraktive britiske energimarkedet.

Rødgrønn passivitet
- Er bransjen gjennomsyret av korrupsjon?

- Smøring er nok en del av systemet, uten at jeg kan kvalifisere omfanget. Den som ikke vil innrette seg, risikerer å bli satt på sidelinja.

- I første roman står Ormen Lange-feltet i sentrum, og i den nye ombyggingen av Statfjord-feltet. Hva blir det neste?

- I juni 2005 ble det vedtatt i Stortinget at det skulle utarbeides en stortingsmelding om industriell bruk av naturgass i Norge. De rødgrønne, som den gangen var i opposisjon, sørget for at dette vedtaket ble gjort mot Bondevik-regjeringens vilje. Nå har de rødgrønne sittet ved makten i nærmere seks år, men ennå er ikke denne stortingsmeldingen påbegynt? Hvorfor ikke? Hva har skjedd? Det blir ett av temaene i neste bok, sier Hogne Hongset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media