Skriver krim inspirert av Kristin-saken

Forfatter Jørn Lier Horst etterforsket drapet for 15 år siden.

SJU BØKER I 2015: Jørn Lier Horst ga ut sju bøker i 2015. I løpet av vinteren og våren kommer han med to nye barne- og ungdomsbøker i «Operasjon» og «Clue»-serien. - Jeg håper å bli ferdig med en ny William Wisting-krim også, sier den produktive og kreative forfatteren. Foto: Halvor Solhjem Njerve
SJU BØKER I 2015: Jørn Lier Horst ga ut sju bøker i 2015. I løpet av vinteren og våren kommer han med to nye barne- og ungdomsbøker i «Operasjon» og «Clue»-serien. - Jeg håper å bli ferdig med en ny William Wisting-krim også, sier den produktive og kreative forfatteren. Foto: Halvor Solhjem NjerveVis mer

Virkeligheten overgår fiksjonen. Det opplever vi gang på gang når katastrofer inntreffer, enten de er utløst av naturkrefter eller menneskeskapte - med ondskap eller uten forsett.

Skriver «cold case»-bok Norges kanskje meste produktive forfatter, Jørn Lier Horst, skriver nå på en sak inspirert av Kristin Juel Johannessen-saken. Hun ble drept 5. august i 1999 i Larvik, og har vært en av Norges største, uløste drapsgåte.

- Tematikken i den nye krimboka er «cold case» - at politiet tar opp gamle, uløste saker, sier Lier Horst.

- Jeg etterforsket Kristin-saken da jeg jobbet i politiet, og var med på å arrestere en mann som ble dømt, men frifunnet. Nå har politiet gått til ny pågripelse. Den kommende boka om politietterforsker William Wisting fører ham inn i en gammel uløst drapssak, sier Lier Horst.

Sju bøker i år Jørn Lier Horst kan ikke garantere at voksenkrimboka blir ferdig til bokhøsten 2016. Han har som kjent flere jern i ilden til en hver tid. Hans målgruppe synes å være fra seks til 96 år.

Forfatteren framstår som hyperproduktiv. I år har han gitt ut sju bøker.

- Det ble vel en slags opphopning i år, med sakprosahistorien «Badboy», voksenkrimboka «Blindgang», to bøker i «Clue»-serien og tre bøker «Operasjon»-serien, sier Horst Lier.

På «alle» lister Bokhandlerlista, som omfatter alle landets store bokhandlere, har Jørn Lier Horst høyt oppe på flere av listene. Sammen med Jo Nesbø topper han krimlista. På lista over barne- og ungdomslitteratur er han representer med hele fem titler.

- Barne- og ungdomsserien har slått godt an, sier forfatteren:

- Jeg gir ut tre «Operasjon»-bøker i året. De er på veldig kort tid blitt Norges mest populære bokserie for barn. Det har kommet ut ni «Operasjon»-bøker basert på barn i alderen seks til ni år. «Clue»-bøkene er for de litt eldre, 10-14 år.

Gjør dem hekta «Badboy» er Trond Einar Frednes' historie som torpedo i Larvik, fortalt til daværende politietterforsker Jørn Lier Horst. Med flere fortellergrep myntet på ulike aldersgrupper loser han tidlig leserne inn i sitt univers.

- Er det litt som å gi gratis heroin til nybegynnere, for så å få dem hekta?

- He, he. At barn begynner å lese mine bøker, kan vel muligens ha en langsiktig økonomisk betydning. Men grunnen til at jeg vil skrive om og for barn og ungdom, er å kunne være med på å gi dem  den lesegleden jeg selv hadde. Da jeg startet, visste jeg heller ikke at det skulle bli en så stor suksess.

- Det å begynne og lese tidlig gir større mulighet til å lykkes senere i livet, sier Lier Horst.