Skriver ny slutt på klassikere

Hvordan gikk det med Ole Jastrau, hovedpersonen i forrige århundres sterkeste undergangsroman i Norden? Eller med Amalie Skrams hovedperson i romanen «Paa Sct. Jørgen»? I mai kommer svaret.

Et spennende bokprosjekt er på gang i Danmark: Femten nålevende forfattere har skrevet videre på klassiske romaner. Amalie Skrams tragiske bok «Paa St. Jørgen» (1895) får en lykkelig slutt. Tom Kristensens «Hærverk» (1930) avsluttes også - i Klaus Rifbjergs penn.

Siste kapittel i «Paa Sct. Jørgen» og «Hærverk» er en del av ei bok som danske Aschehoug forlag gir ut i begynnelsen av mai.

- Det er vanskelig å få det til å ende godt med en person som Ole Jastrau, sier Klaus Rifbjerg, en av Danmarks mest produktive forfattere, til Dagbladet .

Ole Jastrau er hovedpersonen i Tom Kristensens «Hærverk», en monumental undergangsroman utgitt i 1930. Boka er blitt en av Danmarks store kultbøker. Den har gått i hele ni opplag, og anses som en nøkkelroman.

Livet i avisredaksjonen danner bakgrunnen for miljøet i romanen. Det handler om journalisten Ole Jastrau, som en dag forlater avisa med en forklaring til redaktøren om at han akter «å gå i hundene». Han kaster seg ut i Københavns kaféliv, og flørter med katolisismen, marxismen og spritflaska.

To versjoner

- Det har vært moro å skrive slutten på «Hærverk». Faktisk så «sjov» at jeg måtte lage to versjoner. Begge kommer med i boka, og i begge tilfeller går det ganske dårlig, sier Klaus Rifbjerg.

I bokas siste kapittel sier Jastrau at han har tenkt seg til Berlin. Men Rifbjerg vil ikke fortelle om Jastrau klarer det eller ikke. Vi må vente til boka kommer.

Blir lesbisk og glad
Blir lesbisk og glad Vis mer

- Jeg er en stor beundrer av Tom Kristensen. Han er en av de viktigste i det 20. århundrets litteratur i Danmark. Det mente jo Hamsun også, sier Rifbjerg.

Knut Hamsun roste da også «Hærverk» opp i skyene da den kom. Han skrev følgende i et brev til Tom Kristensen:

«Jeg vet ikke at jeg i mitt liv har været saa optat af en bog [...] Jeg har selv skrevet bøger, det mangler ikke, men nu er jeg ydmyk, ingen bog er som Deres [...]».

- Jeg vet ikke om det er den beste boka jeg har lest. Men den er god. Den er det, sier Klaus Rifbjerg.

- En spøk

Ifølge Rifbjerg har enkelte vært kritiske til prosjektet «Fortsættelse følger...». Rifbjerg avviser kritikken.

- Jeg oppfatter dette som en spøk med mer eller mindre «hellige» skrifter, det er fullstendig uhøytidelig. Ethvert kunstverk som er sterkt nok tåler all slags behandling. Det har vært gjort med Shakespeare og Cervantes. Nå er jo heller ikke dette noen parodi, men et morsomt forsøk på å forlenge en klassiker, sier Rifbjerg.

- Og hvordan er stilen i dine to avsluttende versjoner?

- Det er klart at det har vært en stilistisk utfordring. Men jeg har forsøkt å treffe tonen i originalverket, og føler jeg har lyktes. Jeg er jo også dyktig, sier Rifbjerg.

Rifbjergs egen bok «Den kroniske uskyld» får også en avslutning i Benn Q. Holms penn. Rifbjerg frykter ikke resultatet.

- Det tror jeg blir morsomt, sier han.

Nok er nok

- Kunne du tenke deg å være med på et slikt prosjekt en gang til?

- Det klarer seg med dette. Som Tom Kristensen selv sa en gang i det danske akademi, da det ble lest modernistisk lyrikk: - Nu vil jeg sitere Herman Wildenvey: «Nu tror jeg ikke jeg vil være her lenger.»

- Hva tror du Tom Kristensen ville sagt om dette?

- Han ville moret seg stort. Han var av den sorten.

VETERANEN: Klaus Rifbjerg skal fullføre Tom Kristensens klassiske roman «Hærverk».