RØFFE NOVELLER: Line Berg skriver både stødig og utprøvende i sin novelledebut. Foto: KOLON
RØFFE NOVELLER: Line Berg skriver både stødig og utprøvende i sin novelledebut. Foto: KOLONVis mer

Skriver om det ubarmhjertige livet

Røffe noveller fra Line Berg.

||| ANMELDELSE: Ni noveller utgjør debutboka til Line Berg, "Slik skjer det ikke."

Skriver om det ubarmhjertige livet

Samlingen består av barske og usentimentale fortellinger om det som bryter ned og ødelegger: Tida som røver alt, ulykken som tar liv og de destruktive kreftene som bor i et menneske.

Tiden tar alt
Flere av novellene skildrer aldrende mennesker. Blikket rettes mot ekteparet på vei til den voksne sønnens begravelse, mot den gamle kvinnen som tyr til drastiske virkemidler for å tiltrekke seg oppmerksomhet, mot oldingen som fristes til å gripe etter et par pleierbryster, og mot den gamle mannen som må forlate gården som rommer hele hans liv.

Sistnevnte er en av de fineste novellene, sammen med "Mongoen;" en fortelling om svik mellom venner. Også tittelnovellen, som beskriver en påkjørsel, er spesiell. Fortellergrepet gjør novellen frisk, samtidig som ironien — det lefles med legeromanen — gir historien en original vri.

Robust prosa
Bergs prosa er robust og god. Nedpå. Ulike vinkler og tilnærminger utprøves. Særlig vellykket er det når Berg skaper et misforhold mellom tekstvirkeligheten og det som skjer i bevisstheten til personen som opplever den. I flere av novellene gir denne kontrasten en fin ubalanse, som igjen etablerer en god dynamikk i novellen.

En del begredeligheter i handlingen til tross, tonen er lett og underholdningsverdien god i denne debutsamlingen om livets ubarmhjertighet.