VOND ERFARING: Boka har vært planlagt i tre år. Maria Amelie skriver fra innsiden av Trandum transittmottak. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VOND ERFARING: Boka har vært planlagt i tre år. Maria Amelie skriver fra innsiden av Trandum transittmottak. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Skriver om egne erfaringer i asylfengsel

Maria Amelie er en av 354 forfattere som får stipend.

(Dagbladet): Det faglitterære fond har delt ut stipendkroner og det er ikke småpenger det er snakk om: 60 millioner kroner fra bibliotek- og kopivederlagsordningene blir i disse dager tildelt hundrevis av forfattere og oversettere.

En av forfatterne som har fått stipend til sitt bokprosjekt er Maria Amelie som i 2010 ga ut boka «Ulovlig norsk».

- Det blir en slags «Ulovlig norsk 2», men jeg vet ikke når boka kommer ut. Jeg har levert manusutkast til forlaget, nå er det opp til Pax forlag, sier Maria Amlie til Dagbladet. 

FÅR STIPEND: Aage Borchgrevink får penger fra  Det faglitterære fond.
FÅR STIPEND: Aage Borchgrevink får penger fra Det faglitterære fond. Vis mer

Hun forteller at boka handler om hennes egne erfaringer fra Trandum transittmottak som hun sier: «asylfengselet like ved Gardermoen».

Seks døgn på Trandum Utgivelsen av «Ulovlig norsk» førte som kjent til at Maria Amelie ble  arrestert på Nansenskolen 12. januar 2011 og utvist til Russland. I påvente av utsendelsen ble hun plassert påTrandum som også omtales som et internatet for utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge.

- Jeg var der i seks dager fra onsdag natt til tirsdag morgen, og jeg har ikke lest andre som har skrevet fra innsiden av Trandum. Utover dette, tør jeg ikke si mer om prosjektet mitt akkurat nå, sier hun.  

- Verre enn fengsel Maria Amelie har tidligere beskrevet transittmottaket som verre enn et fengsel.

I et intervju med ABC-nyhetene fra høsten 2011 sa hun følgende:

ARRESTERT PÅ NANSENSKOLEN: Her ankommer Maria Amelie Politiets utlendingsenhet 20. januar 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARRESTERT PÅ NANSENSKOLEN: Her ankommer Maria Amelie Politiets utlendingsenhet 20. januar 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- For å bytte kanal på TV-en i stua måtte vi gå til vaktrommet og spørre. Fra klokken 22:00 til 08:00 var vi låst inne på rommet og hvis vi skulle på do, måtte vi banke på døren. Det var kort tid til besøk og bare fem minutter til å ringe én person om dagen. Det var vanlig med kroppsvisiteringer. Disse rare reglene gjorde at man ble mistenkeliggjort og at man ikke følte seg som et menneske, sa hun i 2011.    

Mange går stipend Det er tre år siden hun begynte på denne boka. Hun sier til Dagbladet at hun har jobbet mye, og at det har tatt lang tid å bearbeide alt som skjedde vinteren 2011. Først nå er hun i ferd med å ferdigstille prosjektet.

Andre stipendmottakere fra den store potten er: Dagfinn Nordbø, Mimir Kristjansson, Dag O. Hessen, Preben Z. Møller, Alf van der Hagen, Aage Borchgrevink, Erling Folkvord, Gunn Hild Lem, Erika Fatland, Ane Farsethås.

Hele 1507 stipendsøknader er blitt behandlet, opplyser komiteen. Aage Borchgrevink og Joakim Hammerlin var blant de 14 forfatterkomitémedlemmene som behandlet 687 søknader om nye sakprosautgivelser.

FÅR STIPEND:  Ane Farsethås, litteraturkritiker, får også stipend var årets utdeling. Foto:Bjørn Langsem/DAGBLADET.
FÅR STIPEND: Ane Farsethås, litteraturkritiker, får også stipend var årets utdeling. Foto:Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Nå mottar altså 354 forfattere stipend til å skrive 308 nye bokprosjekter.  

Superstor pott I en pressemelding heter det at tanken bak Det faglitterære fond er like enkel som den er genial: når sakprosa kopieres opp i skoleverket og på universitetene, eller lånes ut på bibliotekene, genererer åndsverkene vederlag som samles i en stipendpott som er rekordstor i år: 60 millioner kroner. 

Over en milliard kroner er delt ut i stipender siden ordningen startet i 1978.

- Det er det kun kvaliteten på søknaden som avgjør. Ikke om det er en kjent forfatter eller den faglige anseelsen til vedkommende i eget fagmiljø. Vi kan være dundrende uenig i synspunktene til søkeren, så lenge det i søknaden gjøres tydelig hvorfor denne boka må skrives og utgis, sier Erik Steineger, leder i Det faglitterære fond, i pressemeldingen.

FÅR STIPEND: Journalist Mimir Kristjansson får midler fra Det faglitterære fond. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FÅR STIPEND: Journalist Mimir Kristjansson får midler fra Det faglitterære fond. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- I årets søknadsbunke er det mange gode søknader om nordområdene, både politikk, kultur og naturlivet belyses i utgivelser som kommer framover, og det er mulig dette skyldes klimaspørsmål og oljeutvinningsdebatt. Søknadsbunken inneholdt også mange prosjekter i kategorien selvhjelpsbøker og såkalt «true crime», sier Marit Ausland, sekretær for Det faglitterære fond og seniorrådgiver i NFF.

FÅR STIPEND: Gunn Hild Lem har også tildelt stipend. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FÅR STIPEND: Gunn Hild Lem har også tildelt stipend. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer