Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skriver om gamle dameaffærer

Da Tore Renberg mistet mormoren sin, bestemte han seg for å skrive en roman som heier på gamle damer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hun var prototypen på ei snill, hengiven og god mormor. Da hun forsvant føltes det ikke bare som å miste mormor, men en måte å tenke på - nesten en hel tid, sier Tore Renberg.

Denne uka er han aktuell med ny roman. Leserne får ikke bare én, men to historier i samme bok. Den første heter «Farmor har kabel-tv», den andre «Videogutten».

- Hva skjer når mormors generasjon forsvinner? Det tenker jeg mye på. De gamle bærer på noe uselvisk og nøkternt. Mormor satte alltid andres lykke foran sin egen. Hun kastet ikke oppvaskbørsten før det var gått 10 år og strålte i kåpa fra 1968, sier Renberg.

80-tallet

I «Farmor har kabel-tv» møter vi to 14 år gamle gutter som vokser opp på 80-tallet. De vil se musikkvideoene til Duran Duran og Depeche Mode, men har bare NRK. Plutselig kommer de på at farmor har kabel-tv. Fra den dagen får den gamle dama besøk hver dag.

- Det er første gang jeg skriver så hemningsløst personlig. Mormor hadde ikke kabel-tv, men det hadde mormoren til kompisen min. Vi besøkte henne jevnlig. Det er nesten litt pinlig å tenke på det i dag. Vi utnyttet jo den gamle dama. Men det utviklet seg til et fint vennskap, minnes Renberg.

Skrekk og gru

Begge kortromanene er basert på egne opplevelser. Etter portrettet av en gammel dame, gir han leserne en langt mørkere historie. Den skildrer et univers renset for gamle damer og deres verdier. I «Videogutten» møter vi også to 14 år gamle gutter. De går og venter på at noe spennende skal skje. Så møter de en kar som spør om de vil se skrekkfilm. Det vil de, men det blir ikke som de hadde trodd.

 HERREBESØK:  Damene på Sofienberghjemmet er fornøyd med å få besøk av en ung, kjekk forfatter. Ved siden av Tore Renberg sitter Aslaug Thorsteinsen (94), nærmest kamera Marie Jørgensen (91), i bakgrunnen Ragnhild Torkildsen (74). Foto: KRISTIN SVORTE
HERREBESØK: Damene på Sofienberghjemmet er fornøyd med å få besøk av en ung, kjekk forfatter. Ved siden av Tore Renberg sitter Aslaug Thorsteinsen (94), nærmest kamera Marie Jørgensen (91), i bakgrunnen Ragnhild Torkildsen (74). Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

- Det var en sånn fyr i vårt nabolag også. Jeg husker huset hans. Gardinene var trukket for og hagen var full av søppel. Fyren var 200 kilo. Da han åpnet døra ble vi stive av skrekk. Vi så på video hos ham en gang, men dro aldri tilbake, sier Renberg.

Jarle på vei

Nå jobber han med den tredje og sannsynligvis siste boka om Jarle Klepp, den store studentromanen ifølge ham selv. Renberg er fascinert av ungdomstida og tviholder på den i litteraturen.

- Jeg digger å skrive om unge folk. Jeg får energi av å skrive om pinlige opplevelser og folk som dummer seg ut. Det gjør man fryktelig ofte i tenåra. For å være helt ærlig, begynner jeg å bli ganske god til å skrive om ungdom. Jeg befinner meg i en fin fase av forfatterskapet, sier han.

- Det føles som jeg er på vei mot noe råbra, ei skikkelig god bok. Med den fornemmelsen ville det vært dumt å gi seg.