GAMLE TRAKTER: Karl Ove Knausgård er på ferie i Jølster om dagen. Den lille bygda i Sogn og Fjordane går igjen i alle romanene hans. Foto: Håkon Eikesdal
GAMLE TRAKTER: Karl Ove Knausgård er på ferie i Jølster om dagen. Den lille bygda i Sogn og Fjordane går igjen i alle romanene hans. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Skriver om Hitler i ny roman

Karl Ove Knausgård avslører detaljer fra den aller siste «Min kamp».

||| JØLSTER (Dagbladet): - Det er jo rene sirkuset her, utbryter forfatter Karl Ove Knausgård til Dagbladet i går, før han møter 200 entusiastiske lesere og et kobbel med pressefolk i Jølster.

Den lille bygda i Sogn og Fjordane er stedet Knausgård alltid vender tilbake til, både litterært og personlig.

Dette er hjembygda til moren og besteforeldrene, Knausgårds barn er døpt her og familien reiser ofte til bygda på ferie.

I går svarte forfatteren åpent og ærlig på publikums spørsmål om både forholdet til faren, etikk og innholdet i sjette og siste bind av «Min kamp».

Skriver om Hitler - Jeg er godt i gang med sjette bok, men det går litt seinere enn de tidligere bøkene, sier Knausgård til Dagbladet.

Han er hemmelighetsfull når det gjelder innholdet. Likevel avslører han at den siste boka pirker borti sin forbudte navnebror, som blant annet har skapt mye hodebry for de tyske oversetterne.

- Jeg skriver om Hitlers «Min kamp» i sjette bok. I den boka er skillet mellom liv og litteratur opphevet. Jeg har gått til anskaffelse av den, og føler meg helt forferdelig når jeg blar og leser i den, sier Knausgård.

Han vil likevel ikke utdype hvorfor han skriver om Hitler.

- Det finnes en inngang i tittelen. Mer vil jeg ikke si før boka kommer, sier han, men avslører likevel at den siste boka handler veldig mye om akkurat nå.

Familien fikset Knausgård Det siste året har den mye omtalte forfatteren takket nei til de fleste offentlige opptreder.

Men gjennom familiekontakter sikret Jølster mållag seg for bare ti dager siden et eksklusivt møte med Knausgård.

Forfatterens familie på farssiden har gått hardt ut mot forfatteren, og truet med søksmål etter beskrivelsene av faren i romanen. På den andre siden har morssiden forholdt seg tause under alt oppstyret.

Hallstein Dvergsdal i mållaget er fetteren til Knausgårds mor, og fikk ja fra Knausgård for bare ti dager siden.

Forfatteren er på ferie med kona Linda Boström Knausgård og barna. De var tilstede i går, det samme var moren og broren Yngve.

- Jeg er veldig stolt av ham, og dette har vært en fin kveld, sier Boström Knausgård til Dagbladet.

Kjøpte vaskemaskin - Jeg har skrevet om Jølster i alle bøkene mine. Da jeg skreiv «En tid for alt» tenkte jeg «hva om Noah var fra Jølster». Det står ikke noen steder at handlingen er lagt til vestlandet, men i mine tanker har det alltid vært Jølster, sier han.

POPULÆR: Eikaasgalleriet var stappfullt av Knausgårdfans i går. Forfatteren signerte bøker til alle som ville ha. Foto: Håkon Eikesdal
POPULÆR: Eikaasgalleriet var stappfullt av Knausgårdfans i går. Forfatteren signerte bøker til alle som ville ha. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Jeg har aldri sagt dette før, men det er det jeg har tenkt, sier Knausgård.

Også i «Min kamp. Femte bok» står Jølster sentralt.

Boka er blitt den raskest selgende av «Min kamp»-bøkene, som til sammen er trykket i et opplag på 184 000 eksemplarer, med 10 000 nye rett rundt hjørnet.

Bøkene sikrer Knausgård millioninntekter.

- Det er ikke snakk om astronomiske summer. Jeg har kjøpt vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og tv, sier han.

- Det er viktig å tenke på at jeg har vært forfatter i ti år, uten å tjene ei krone. Det som er spesielt er at jeg nå får alt i løpet av et halvt år, sier han.

Beundrer Fosse I den siste boka får også forfatterkollega Jon Fosse mye plass. Han var Knausgårds lærer ved Skrivekunstakademiet i Bergen.

En publikummer påpeker Knausgård som ung omtalte Fosse som en av de mest overvurderte forfatterne vi har.

- Jon Fosse er en av forfatterne jeg setter høyest, svarer Knausgård.

- Han sier noe om hva det eksistensielle rundt hva det vil si å være menneske. Han var et genuint litterært menneske da jeg møtte ham som umoden 19-åring, sier Knausgård.