Skriver om oppvekst med fem tilbakestående søsken

Melodramatisk roman fra Gaute Heivoll.

DOKUMENTARISK: Forfatter Gaute Heivoll har gjort stor suksess med å bruke historiske hendelser som utgangspunkt for egen fiksjon. Denne gang lykkes han ikke, mener vår anmelder.
.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DOKUMENTARISK: Forfatter Gaute Heivoll har gjort stor suksess med å bruke historiske hendelser som utgangspunkt for egen fiksjon. Denne gang lykkes han ikke, mener vår anmelder. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hyperproduktive Gaute Heivoll (35-åringen har utgitt hele 17 bøker) synes å ha funnet sin nisje i «faksjonen». Med stort hell bruker han reelle hendelser og fuger sammen fakta og diktning i vellykkede romaner.

Gjennombruddet kom med «Før jeg brenner ned» hvor Heivoll fortalte historien om en pyroman fra hjembygden Finsland, og koblet fortellingen sammen med sin egen personlige biografi på en måte som vakte kritikernes begeistring. 

Mini-instutisjon Bakgrunnen for «Over det kinesiske hav» skal være samtaler Heivoll har hatt med en mann som vokste opp i en søskenflokk med fem tilbakestående barn. I romanen følges søskenflokken fra de flytter fra de biologiske foreldrene sine i Stavanger, til en familie som driver en slags privat mini-institusjon for «de åndsvake», for å bruke datidens terminologi.

Fortelleren er en navnløs jeg-person som vokste opp sammen med de funksjonshemmede barna som foreldrene tok til seg. Romanen beveger seg mellom flere tidsplan, handlingen strekker seg fra 1940-tallet til 1990-tallet. På nåtidsplanet er det jeg-fortelleren, storebroren som rydder i gamle papirer og dokumenter, og dermed får grunnlaget for å erindre tilbake i tid, og reflektere over det spesielle familielivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer