Skriver om skammen over å elske en ung kvinne

Tomas Espedal skriver fremdeles vakkert om arbeidet det er å skrive, leve, elske og miste.

SAMME LITTERÆRE PROSJEKT: Femtiårsjubilanten Tomas Espedal fortsetter å undersøke forholdet mellom liv og skrivegjerning. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / Dagbladet
SAMME LITTERÆRE PROSJEKT: Femtiårsjubilanten Tomas Espedal fortsetter å undersøke forholdet mellom liv og skrivegjerning. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Tomas Espedal skriver med en usedvanlig følsomhet for liv og språk.

Hans nye roman, «Imot naturen», er i lange partier en litterær nytelse. Som et helt skriftstykke når boka likevel ikke helt opp mot forfatterens beste.

Naturens nakketak Hode og hale på romanen er en kjærlighetshistorie. Fortelleren, det skrivende jeget, har elsket og bodd sammen en kvinne som forlater ham. Han går fra en tilstand av lykke, som han ikke tok notis av da den var der, til oppløsning. Han drikker seg ned.

Både kjærligheten til Janne og det som rammer ham når hun drar, er «imot naturen.» Fortelleren blir vill, brytes ned, som alt i naturen brytes ned, men han reflekterer også over at det er imot naturen å elske Janne. Hun er halvparten så gammel som ham.

En kjærlighetshistorie fra 1100-tallet, også den om «skammelig kjærlighet», brukes som parallell for å undersøke fortellerens opplevelse av den kjærligheten.

Videreføring Formen er som i tidligere bøker: Det oppleves som om det er forfatterens egne lidelser og gleder man innvies i. Det er en slags erkjennelses-, bekjennelses- og erindringslitteratur som minner om Knausgårds seksbindsprosjekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer