Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skriver om skjult raseri

Mellom det dagligdagse og det vidløftige skriver Brit Bildøen bøker om lys og mørke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Brit Bildøen kombinerer det sobre og poetiske. Romanene hennes speiler like selvfølgelig det dagligdagse som det vidløftige og vidtrekkende, skriver Maya Troberg Djuve i mandagens anmeldelse av «Mitt milde vesen».

Det er Brit Bildøens nyeste roman, og anmelderen mener særlig første halvdel av boka bekrefter at Bildøen er en av våre fremste samtidsforfattere.

I romanen slutter en mor å snakke til datteren sin.

- Det setter så klart i gang en reaksjon hos datteren. Hun vil gjerne forstå hva som skjer, og leter etter forklaringer på moren sitt sinne og sin egen følelse av klaustrofobi, forteller Bildøen selv.

Sinne og klaustrofobi, det er ord som krasjer med bokas tittel. Men lys og mørke, mildhet og sinne, er kontraster boka tar for seg.

- Boka er et familiedrama, men også en roman om to ekteskap, moren og faren sitt ekteskap og Johannes eget nokså haltende ekteskap med Harald. Den handler om det å bo ved en fjord, være stedbunden men samtidig lengte ut. Og den handler om det raseriet og avmakten som kan skjule seg under et mildt vesen, forteller forfatteren.

Hun plasserer boka inn i spennet mellom det «dagligdagse» og «vidløftige» i forfatterskapet hennes.

- Jeg synes de tre siste romanene mine; «Landfastlykke», «Alt som er» og «Mitt milde vesen», henger sammen, uten at man dermed kan si at det er en trilogi. De har en felles tematikk som går på samliv, reproduksjon, lykke og vilje, tap og forsvinning, sier Bildøen.

VÆRE STEDBUNDEN MEN SAMTIDIG LENGTE UT: Brit Bildøen skriver om kontraster i sin nyeste roman. Foto: GEIR BØLSTAD
VÆRE STEDBUNDEN MEN SAMTIDIG LENGTE UT: Brit Bildøen skriver om kontraster i sin nyeste roman. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer