Skriver poesi om boksing, debuterer i norsk fjøs

Pulitzer-nominert, amerikansk lyriker på plass i Trøndelag.

BAK RATTET: Jack Johnson (1878-1946) var den første fargede verdensmesteren i tungvektsboksing etter at han slo ut James J. Jeffries i en spektakulær kamp 4. juli 1910. Han gikk under navnet The Galveston Giant og levde et fargerikt, eventyrlig og tragisk liv.
BAK RATTET: Jack Johnson (1878-1946) var den første fargede verdensmesteren i tungvektsboksing etter at han slo ut James J. Jeffries i en spektakulær kamp 4. juli 1910. Han gikk under navnet The Galveston Giant og levde et fargerikt, eventyrlig og tragisk liv. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den første amerikanske tungvektsmesteren, Jack Johnson (1878- 1946), er hovedpersonen i diktsamlingen «The Big Smoke», av poeten Adrian Matejka, som nylig ble nominert til den prestisjetunge Pulitzer-prisen. Han er i disse dager på plass i Trøndelag, nærmere bestemt Melhus, der han skal delta på Fjøsfestivalen, en av årets rundt 50 norske litteraturfestivaler. Foruten feiring av Alf Prøysen, Dag Solstad, samt diverse innslag av musikk, film og mye annet, Europa-debuterer den hedrede poeten i fjøset som er av arenaene denne grisgrendte festivalen opererer med.

Har boksing noe med kultur å gjøre? Selvsagt. Særlig i USA, der forfattere som Jack London, Ernest Hemingway, Norman Mailer, Joyce Carol Oates og en rekke andre har skrevet om boksingens fascinasjon. En av de som praktiserte en form for boksing, var for øvrig den norske filosofen Arne Næss. Innen amerikansk film er historier fra bokseringen en egen sjanger. Musikere som Paul Simon, Warren Zevon og Bob Dylan har skrevet sanger om boksere. Miles Davis, som selv bokset, har skrevet et musikkstykke tilegnet nettopp Jack Johnson, som Matejka har skrevet om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer