Skriver sanger på kjøkkenet

Dolly Parton (57) er i den andre enden av en telefonlinje fra Tennessee og rommet fylles med askeblondt solskinn.

Stemmen stråler av overskudd fra første til siste replikk; her er ikke jenta som lar seg kvele av tungsinn og vonde barndomsminner.

- Jeg er her i de fantastiske Appalachian Mountains og har det utmerket, sier Dolly Parton, som skal snakke om en splitter ny CD, en samling av hennes komposisjoner opp gjennom åra, framført av vokalister som Emmylou Harris, Norah Jones, Alison Krauss og Sinead O'Connor, samtlige beundrere av den blide blondinen som har gjort amerikansk superkarriere både som sanger, skuespiller - og låtskriver.

- Hvis jeg måtte velge å bli sittende med bare ett av mine talenter, er jeg ikke i tvil: Da ville jeg velge evnen til å skrive sanger. Jeg har alltid ment at det å skrive sanger er viktigere enn å synge dem. Har du skrevet en sang, etterlater du deg noe på jorda som ikke var der fra før av.

- Hvilken sang har betydd aller mest for deg?

- Jeg er imponert over alle de forskjellige fortolkningene, som til dels er veldig forskjellige fra mine egne. Jeg liker dem alle sammen. Jeg har et spesielt godt øye til «Coat of Many Colours», som handler om min egen barndom og kjærlighet mellom voksne og barn. Vi hadde ingen penger, men vi var rike på varme, sjel og samhold. Da er man ikke fattig likevel.

- På plata er det Shania Twain som framfører den?

- Hun var den eneste som tok kontakt med meg underveis. Hun ville at jeg skulle synge sammen med henne, og det gjorde jeg selvsagt med glede. Hun fortalte at denne sangen betyr spesielt mye for henne og at hun identifiserer seg sterkt med den. Hun mistet jo begge foreldrene sine i en ulykke og måtte ta seg av sine yngre søsken.

- Er alle sangene dine selvbiografiske?

- De handler stort sett om meg selv og mitt eget liv. Låtene får en egen styrke når man har gjennomlevd det man skriver om. Det er da de blir gode.

- Hvordan går du fram når du skriver?

- På alle mulige måter. Noen ganger kommer teksten først, andre ganger melodien. Jeg kan sitte og drodle med en gitar eller ved pianoet. Iblant reiser jeg bort og er alene i et par uker for å skrive. Jeg har nesten alltid en liten båndopptaker og en notatblokk i nærheten. Jeg tenker på sanger når jeg lager mat.

- Så noen ganger slipper du forskjærskniven og skriver ned en linje eller synger inn en strofe på bånd?

- Det er helt korrekt. Jeg elsker musikk og jeg elsker mat. Tradisjonell mat, slik jeg har lært å lage den av min mor og bestemor. Green Beans, meatloaf, mmmmm...

- Har du noen gang villet skrive prosa?

- Jeg har utgitt en selvbiografisk bok, «My Life and Other Unfinished Business». Kanskje følger jeg opp den. Dessuten har jeg skrevet en roman.

- En roman!?

- Ja visst. Den kommer ut neste år. Bare følg med, ler Dolly Parton fra Knoxville.

- Sangene er mine barn. Jeg har tatt meg av dem. Når jeg blir gammel, skal de ta seg av meg.

Dollys gullalder

Dolly Parton har gitt ut ikke mindre enn 72 album. Her er kremen:

I 1967 kom den første «ordentlige» plata, «Hello I'm Dolly» , som sammen med oppfølgeren «Just Because I'm A Woman» (1968) er hennes beste 60-tallsarbeider.

Selve Dolly-gullalderen er fra åra 1971 til 1975, med «Coat Of Many Colors» (1971) og «Jolene» (1974) som svimlende høydepunkter, sistnevnte inkluderer både den utsøkt produserte tittellåta og originalversjonen av tårepersen «I Will Always Love You» .

I CD-alderen er disse blitt paret med henholdsvis «Joshua» (1971) og «My Tennessee Home» (1975) på hver sin enkelt-CD. Bra kjøp. Den ferske bluegrasstrilogien «The Grass Is Blue» (1999), «Little Sparrow» (2001) og «Halos and Horns» (2002) viser at Dolly fortsatt kan når hun vil. Ellers er det en haug av mer eller mindre velkomponerte samleplater, hvor «Mission Chapel Memories 1971- 75» forvalter gullalderen på utsøkt vis, og hvor ferske «Ultimate Dolly Parton» gir en sjelden god karriereoversikt til bare å være en enkel cd.

SELVOPPLEVD: - Låtene får en egen styrke når man har gjennomlevd det man skriver om. Det er da de blir gode, sier Dolly Parton på telefon fra Knoxville, Tennessee.