Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skriver Wesenlund-biografien

Biograf Per Egil Hegge må droppe sommerferien.

MYE MATERIALE: Journalist og tidligere Aftenposten-redaktør skriver biografien om Rov Wesenlund, etter oppdrag fra Juritzen forlag. Ruth Wesenlund tror hennes avdøde ektemann hadde vært meget fornøyd med valget. Språkmessig er man i alle fall på den trygge siden. Hjemmet til Ruth på Frogner er fylt av minner, plakater og dokumentasjon.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MYE MATERIALE: Journalist og tidligere Aftenposten-redaktør skriver biografien om Rov Wesenlund, etter oppdrag fra Juritzen forlag. Ruth Wesenlund tror hennes avdøde ektemann hadde vært meget fornøyd med valget. Språkmessig er man i alle fall på den trygge siden. Hjemmet til Ruth på Frogner er fylt av minner, plakater og dokumentasjon.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har min fulle velsignelse. At du er trønder, det gjør jo ikke noe, det heller, sier Ruth Wesenlund (70) til Per Egil Hegge (73).

Journalisten, nå pensjonert, tidligere Aftenposten-redaktør og språkekspert, takket ja til å skrive om den folkekjære komikeren som døde 18. august i fjor.

Nå sitter Hegge i ei av stuene i den romslige Frogner-leiligheten der Wesenlund bodde sammen med kona Ruth.

- Jeg fikk oppdraget av Juritzen før jul, det var ikke jeg som ringte. I 50 år har jeg klart å kamuflere at jeg er totalt udugelig til å få ideer, sier Hegge selvironisk.

En fyldig biografi skal være klar til høsten.

- Jeg vet at biografien er i trygge hender. Jeg stoler fullt og helt på deg, sier Ruth.
Improviserte Halve regjeringen og Humor-Norges eldre generasjon var til stede i den storslåtte begravelsen i Frogner kirke.

Sven-Bertil Taube sang «Sov på min arm» av Evert Taube. Jens Stoltenberg sa at «Rolv Wesenlunds gave var hans evne til å la oss le med hjertet».

- I de første dagene etter at han døde var jeg veldig overrasket, ja helt himmelfallen, over alle de vakre minneordene og at så mange trakk fram ulike sider av karrieren hans, sier Ruth.

Kollegeene sprakk Hegge sier at humorister på toppnivå, selvsagt, er gode iakttakere — med god «timing».

- Så hadde Wesenlund også en evne til improvisasjon som var litt brysom for kollegaene, det hendte de måtte gå ut fra scenen og le fra seg, før de kreket seg inn igjen.

De to mennene møttes her og der, og de siste årene var begge medlem i Gimle Rotary. Første gang Hegge så Wesenlund på scenen var i 1965, i den nyskapende revyen «Lysthuset».

- Jeg hadde nettopp kommet hjem fra to år i London, og kjente igjen stilen. «Lysthuset» var en fantastisk forestilling, den snudde opp ned på alt som var konvensjonelt. Det var da jeg for alvor ble oppmerksom på ham.

TOK OPPDRAGET: Per Egil Hegge har påtatt seg en omfattende jobb - og takkeet ja til oppdraget etter emn runde med «bortfallsanalyse». Ruth Wesenlund sammen med Hegge i leiligheten på Frogner i Oslo. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOK OPPDRAGET: Per Egil Hegge har påtatt seg en omfattende jobb - og takkeet ja til oppdraget etter emn runde med «bortfallsanalyse». Ruth Wesenlund sammen med Hegge i leiligheten på Frogner i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En gang på 70-tallet fikk Hegge også en julehilsen.

- Han skrev selv at han pleide å sende julehilsener til folk som han mente fortjente det. Så den var god for selvfølelsen.
-«Bortfallsanalyse» Jazzmusiker. Kjent fra legendariske sketsjer som «Supperådet», «Kunden har alltid rett» og «Feriebiskop Fjertnes» og fra teaterstykker som «Bør Børson» og «La Cage aux folles».

Mannen med hatt, Marve Fleksnes trenger knapt nevnes. Nå har tredje generasjon oppdaget Fleksnes.

Hegge har mye å favne.

- Risikoen for å forløfte seg er jo alltid til stede, sier han tørt.

-Hvorfor sa du «ja»?

- Det er noe som heter «bortfallsanalyse», det er et begrep som biografiobjektet ville ha satt pris på fordi det er så byråkratisk. Du tenker over hvor ergerlig du ville bli hvis du sa nei. Det er nok en drivkraft.

—Neppe skandaler I en stue henger plakater fra hele Wesenlunds karriere. I sofaen prater de to lett.

I likhet med Hegge har Ruth Wesenlund imponerende hukommelse og dessuten orden i utklippsbøkene.

- Jeg har hatt interessante samtaler med noen av hans gamle skolekamerater fra Horten. Han hadde tidlig åpne ører og øyne. «Det er itjnå som kjem tå seg sjøl», som det heter på trøndersk, sier Hegge.

- Blir det noen skandaler?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg har ikke noe særlig anlegg for skandaler.

FOLKEKJÆR: Rolv Wesenlund var en allsidig komiker og skuespiller som ofte også fikk kollegeene til å le mer enn de skulle. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOLKEKJÆR: Rolv Wesenlund var en allsidig komiker og skuespiller som ofte også fikk kollegeene til å le mer enn de skulle. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvor nærgående kommer du til å skrive om skilsmisser og sykdom?

- Skilsmissen fra hans første kone Sissel som han var gift med i 18 år, er jo godt kjent. De to konene har et ryddig forhold seg imellom. Det kreves nokså mye dikterisk frihet for å få fram noen skandaler der, sier Hegge.
Tung tid - Det er ikke så mange skandaler å hente fram. Eller kanskje jeg får meg en enorm overraskelse, fleiper Ruth.

Hun er kjapp i replikken, men det er ingen tvil om at hun har hatt det tungt etter at ektemannen sovnet stille inn.

-Jeg tror absolutt at Rolv hadde sagt ja til og bifalt dette bokprosjektet. Jeg gleder meg til boken kommer.

- Var han morsom å  leve sammen med?

- Ja, han var det. Og siden jeg har levd i mange og tretti år med en av Norges morsomste menn, forbauser det meg at jeg ikke har en eneste smilerynke. Det er ganske rart, sier Ruth Wesenlund.

Oslo 19.12.2001
LIKE MORSOM:  Nå ler tredje generasjon av mannen med hatt. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet
Oslo 19.12.2001 LIKE MORSOM: Nå ler tredje generasjon av mannen med hatt. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart