Skrivetips fra en stjerne

Den nye amerikanske forfatterstjerna Jonathan Safran Foer gir fem råd for å bli forfatter.

Amerikanske Jonathan Safran Foer (25) skrev sin første roman som 22-åring. Den heter «Alt blir klart og betydelig» («Everything is Illuminated»), den har vunnet The Guardian First Book Award, og den er oversatt til en rekke land.

«Alt blir klart og betydelig» er både morsom og tragisk, først er den morsom og så er den tragisk.

Den handler om en landsby i 1700-talls-Russland, om en ung mann i dagens Ukraina som snakker verdens rareste engelsk, om hans rasistiske bestefar, som er blind og har en førerhund som heter «Sammy Davis, Junior, Junior» helt til bestefaren finner ut at Sammy Davis jr. var mørk, deretter heter den Dean Martin jr. Og så handler den om en amerikaner av jødisk herkomst - rett og slett kalt Jonathan Safran Foer - som søker etter røttene sine, og forsåvidt også etter seg selv.

En som skriver

Jonathan Safran Foer kommer fra Washington D.C, har bodd i New York nesten hele sitt liv, men de siste tre månedene i Paris, hvor han har skrevet ferdig sin neste bok. Han har studert filosofi, litteratur og kunst ved det prestisjetunge Princeton-universitetet utenfor New York, men er nå forfatter på heltid. Det vil si, ikke forfatter, men «en som skriver», ifølge ham selv. Det er en forskjell der.

- Hvis man kaller seg forfatter, går det i feil retning. Da skal man hele tiden ha en bok å jobbe med. Jeg liker å tenke at skriving først og fremst er en måte å uttrykke seg på. Men at jeg like gjerne kan uttrykke meg gjennom poesi, eller malerier, sier han.

- Det neste prosjektet mitt er riktig nok en roman. Men den har, på en eller annen måte, noe malerisk, noe Picasso-aktig ved seg.

Foers favoritter

Jonathan Safran Foers fem råd til den som vil skrive eller som som skriver:

1. «Stol på deg selv.»

2. «Bruk hjertet ditt, og gå deretter til hjernen.»

3. «Bare prøv å skrive det du har mest lyst til å lese.»

4. «Vær så sårbar som overhodet mulig.»

5. «Tro at folk er som deg.»

Jonathan Safran Foers tre favorittbøker:

1. «Den første samurai» av Helen DeWitt.

«Det er en bok som forteller deg hva litteratur virkelig handler om.»

2. «Metamorfosen» av Ovid.

«Because, well, I like the old stuff.»

3. Alt av Franz Kafka.

«Tenk på det: Når bøkene hans kom ut, var det ingen som skjønte noe av det. Og det er jo ikke rart at de ikke gjorde det, heller. Men all stor kunst er vanskelig i begynnelsen.»

Jonathan Safran Foers tre favorittband:

1. Bright Eyes.

«Helt fantastisk. Conor Oberst skriver jo nesten bøker, han også.»

2. Pavement.

«Stephen Malkmus er min store helt. Han var i Norge nylig? Og så skrev dere ikke om ham? What?»

3. Neutral Milk Hotel.

«Hvis du liker Flaming Lips, kommer du til å elske dem.»

UNG, FLINK: 25-årige Jonathan Safran Foer har utgitt en roman kalt «Alt blir klart og betydelig» og redigert en antologisamling, «A convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the work of Joseph Cornell». Han har akkurat levert fra seg manuset til oppfølgerromanen.