Debatt: Bostøtte

Skrøner Husbanken, statsråd Mæland?

Monica Mæland påstår at bostøtta er styrket, men Husbanken, som administrerer ordningen, har i sin årsmelding tallene som viser at det ikke stemmer.

FÆRRE FÅR BOSTØTTE: Befolkningen har økt med 500.000, fattigdommen øker, inntektene i lavinntektsgruppene går ned, boutgiftene øker kraftig. Da er det flere, ikke færre, som trenger bostøtte, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FÆRRE FÅR BOSTØTTE: Befolkningen har økt med 500.000, fattigdommen øker, inntektene i lavinntektsgruppene går ned, boutgiftene øker kraftig. Da er det flere, ikke færre, som trenger bostøtte, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er ikke mine, eller SVs, tall som viser at regjeringens bostøttepolitikk er usosial, det er statens egne tall fra Husbanken. Jeg går ut fra at statsråden ikke beskylder Husbanken for å skrøne.

Tallene viser altså at mange færre får bostøtte. Det skjer samtidig som befolkningen har økt med 500.000, fattigdommen øker, inntektene i lavinntektsgruppene går ned, boutgiftene øker kraftig. Da er det flere og ikke færre som trenger bostøtte.

Husbankens tall viser også at de som får bostøtte, får dekket en mindre andel av sine boutgifter enn før. Da får de dårligere råd, men statsråden påstår noe annet enn faktatallene viser. Det viser at hun forsøker å villede folk.

Og selv har hun i vår lagt fram dokumenter for Stortinget som viser at snittinntekten i husholdningene som nå får bostøtte er nede på ca. 130.000 og har sunket. Smak på det tallet statsråd. Boutgiftene deres er ca. 97.000. Så trangt er nåløyet for å få bostøtte nå. De få som får er lut fattige og mange veldig vanskeligstilte får ingenting.

Målretting kaller statsråden det. Ja regjeringens politikk er målrettet, millioner i skattegave til de rikeste som har råd til å investere i eiendom og stadige svekkelser av ordninger som skal hjelpe de som har lite til å ha et trygt hjem. Det er målrettet usosialt og derfor foreslår SV at bostøtta må styrkes kraftig for alle skal kunne bo trygt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.