- Skru på varmen, fjern ting fra gulvet

Operaen må behandles som et vanlig badegulv.

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse i dag presenterte SINTEF sin rapport om fargeendringene i marmorgulvet i den nye operahuset i Bjørvika. Selv om forskerne ikke hadde funnet den direkte årsaken til gulfargingen av marmorplatene, var konklusjonen grei:

Så lenge marmoren tørkes forsvinner misfargingen.

For å framskynde tørkingen anbefaler SINTEF at gulvet avdekkes umiddelbart og at varmen settes på.

- Fargen kan fjernes, både ved tørking og bruk av hydrogenperoksid, informerte SINTEFs Einar Aasved Hansen.

Operagulvet burde med andre ord behandles som hvilket som helst baderomsgulv, skru på varmekablene og fjern håndklærne fra gulvet.

Ifølge prosjektleder Roar Bjørdal kommer Statsbygg til å sette igang tiltakene umiddelbart, og de kan ikke se at marmormisfargingen kommer til å få konsekvenser for åpningen av operaen 12. april neste år.

Når det gjelder misfargingen av utendørsmarmoren anser Statsbygg at skaden er så minimal at det ikke anses som et problem.

- Men vi holder godt øye med det, sa Bjørdal.

En av operaen i Bjørvikas misfargede marmorfliser. Foto: Lars Eivind Bones
En av operaen i Bjørvikas misfargede marmorfliser. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Kjetil T. Thorsen fra arkitektkontoret Snøhetta var også tilstede på pressekonferansen, og mente saken om marmormisfargingen har vært helt ute av proporsjoner.

- Vi har forholdt oss rolige under hele denne posessen, det er tross alt bare snakk om en promille av steinen som er misfarget. Som arkitektonisk prosjekt er bygget akkurat slik det skal være. Vi synes det har vært litt rart at det ikke er blitt brukt mer sunn fornuft i denne saken, at man har brukt øynene og sett at bygget er hvitt, sa Kjetil T. Thorsen.