LEDER

Norges Røde Kors

Skryt om norsk nødhjelp kan hemme givergleden

Feilaktige opplysninger om innsatsen på Haiti.

HAITI: Nødhjelp etter jordskjelvet i 2010.
HAITI: Nødhjelp etter jordskjelvet i 2010. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norges Røde Kors har ført det norske folk bak lyset med feilaktige opplysninger om bruken av innsamlede penger etter jordskjelvet på Haiti i 2010. Da orkanen Matthew rammet det sørlige Haiti i fjor og ny bistand var høyst tiltrengt, publiserte Røde Kors en skryteliste over alle tiltak som var gjennomført seks år tidligere. Nå har VG besøkt den katastroferammede karibiske landet og dokumentert at svært mye av rehabiliteringen Norges Røde Kors har skrytt på seg, har skjedd uten bruk av norske midler.

Dette er svært alvorlig for omdømmet til Norges Røde Kors. At noen føler seg fristet til å bruke betegnelsen «Røde jugekors», er forståelig i denne situasjonen, om ikke helt rettferdig i den store sammenhengen. Alle vet at organisasjonen er i en særstilling når det gjelder humanitært arbeid og nødhjelp. Røde Kors nyter høy tillit i den norske befolkningen. Vi åpner villig lommebøkene når vi blir bedt om å bistå under naturkatastrofer, sult eller krig. Røde Kors trenger ikke jukse med fakta. Vi er gavmilde fordi vi stoler på at pengene blir brukt til det de var tiltenkt.

Så stemmer altså ikke kartet med terrenget. VG har ettergått prosjektene på Haiti. Der Røde Kors har opplyst at innsamlede penger fra Norge gikk til bygging av 25 helsesentre, fire blodbanker og omkring 1000 midlertidige boliger, har avisa avslørt en annen virkelighet. Ingen av 25 helsesentrene har mottatt innsamlede penger fra Norge. Det har heller ikke blodbankene. 300 av de oppgitte boligene finnes ikke. Norges Røde Kors har innrømmet at informasjonen som ble gitt var uriktig, men oppgir at «feilen skyldes en misforståelse». Allerede i april i år stilte VG spørsmål om saken, men noen innrømmelse kom ikke før nå, angivelig fordi Røde Kors «trengte litt tid selv for å forstå hvor feilen egentlig var». Det er lite troverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer