PRIORITERINGER: «Drit i SUV-en. Invester i ungene!», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
PRIORITERINGER: «Drit i SUV-en. Invester i ungene!», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Skrytebrev til far i huset

Den virkelige kampen står ikke mellom kjønnene. Den står etter min mening mellom far og arbeidsgiver.

Det har vært mye syt og lite skryt av likestillingen den siste tida. Jeg savner å høre mer om de positive mulighetene likestilling gir fedre. Det er sjelden jeg hører noen snakke positivt om at pappa jobber redusert. Jeg tillater meg derfor å skryte litt skamløst, flåsete og usystematisk om far i huset.

Barn trenger pappa. Som barnepsykolog treffer jeg mange barn og ungdom som savner pappaen sin. Antakelig hadde jeg også fått litt mindre å gjøre på jobben dersom jobben ikke hadde lagt beslag på så mange fedre. Barn har behov for en omsorgsfull, tilstedeværende far. Etter min mening, omtrent like så mye som en omsorgsfull mor.

ARTIKKELFORFATTER:  Rune Flaaten Bjørk, barnepsykolog og pappa
ARTIKKELFORFATTER: Rune Flaaten Bjørk, barnepsykolog og pappa Vis mer

Valgfrihet er en myte med modifikasjoner. Ikke alle fedre har samme anledning til å jobbe redusert. Vi må derfor skryte av fedre som til tross for arbeidsgivers krav om tilstedeværelse, velger å være til stede med barna. Hurra for far i huset!

«Everyone can be a father, but it takes a special someone to be a daddy», skrev en ungdom i en mail til meg nylig. En annen ungdom ga uttrykk for at han ønsket seg mindre ting og mer tid med pappa. Merkelig nok lever vi i en tid der ungdom ikke lengre ønsker seg julegaver. Det vil si, det gjør de selvsagt, men de setter ofte samvær med familien høyere.

Det kjennes godt å prioritere barna. I utgangspunktet jobbet man jo for pengene. Før jobben blir en hobby. Den virkelige kampen står ikke mellom kjønnene. Den står etter min mening mellom far og arbeidsgiver. Pappa er en ettertraktet merkevare. Gir du jobben lillefingeren, tar den hele hånda. Gir du jobben fingeren, derimot, så kan du gi barna en hjelpende hånd med leksene.

Likestilling hjelper. Kvinner i arbeidslivet er topp! Som offentlig ansatt på en kvinnedominert arbeidsplass er jeg utrolig privilegert. Ingen krise med sykt barn. Kort vei til jobb. Ingen dumme spørsmål om pappaperm. Og hvem skal skape verdiene når pappa er hjemme med ungene? Kvinner selvfølgelig! La dem ta større del i yrkeslivet, så kan vi ta større del i heimen. Eller på hytta. Med ungene i kano eller på telttur. Eller begge deler!

Følg oss på Twitter

Husholdning over underholdning: Selv om jeg elsker jobben min, så elsker jeg barna mine høyere. Og kona selvsagt. Og det later til at mor i huset elsker far i huset høyere og oftere når far jobber mindre. Så drit i SUV-en. Invester i ungene! Hakuna Matata.