Skryter Jorun til Idol-finalen

Idol-juryen er på kollisjonskurs med seerne og anmelderne i sin uforbeholdne hyllest av Jorun Stiansen. Nå innrømmer jurymedlemmer at de «snakker opp» Idol-favoritten.

Det har lenge vært et hett tema i ulike diskusjonsfora på nettet at dommerpanelet skryter Jorun opp i skyene. Nettsidene til Dagbladet og VG har vært fylt med meldinger fra irriterte tv-seere. Det toppet seg fredag kveld, med heftige nett-debatter allerede mens idolene opptrådte. Joruns sangprestasjon på Beatles-låta «We Can Work it Out» ble slaktet av et massivt flertall.

Rørende enighet

Debattantene mente Jorun sang svakt, og at dommerne kompenserte for halsproblemene hennes ved å skryte henne fram til finalen i Oslo Spektrum.

Seernes syn på kvaliteten i Joruns opptreden ble for øvrig understøttet i avisene i går - der Dagbladets anmelder Sven Ove Bakke trillet ut en toer, mens VGs Stein Østbø ga terningkast tre.

Dommerne var derimot rørende enige om det motsatte. Slik bedømte de innsatsen på TV 2:

-  Bedre enn på lenge! Du er en person som virkelig fortjener å være med i denne konkurransen, mente Tone-Lise Skagefoss.

-  Du var veldig flink, skrøt Ole Evenrud.

-  Hyggelig å høre at stemmen din er bedre. Jeg blir veldig sur hvis jeg ikke ser deg i Oslo Spektrum, sa David Eriksen.

Bare Tor Milde la inn et forbehold ved å påpeke noen pusteproblemer midtveis i låta. Men også Milde konkluderte positivt og karakteriserte Joruns opptreden som «veldig bra».

Får kommentarer

Den gjenværende Idol-finalisten Tone Damli Aaberge bekrefter at hun har merket seg hvordan dommerne taler varmt for Jorun - og hvordan deres oppfatning spriker i forhold til opinionen:

-  Både venner, familie og folk jeg kommer i kontakt med har kommentert dette. Og jeg er jo oppmerksom på hva som skjer. Det diskuteres blant finalistene. Men du kan skrive at jeg driter i det, sier Tone.

Verken Tor Milde eller David Eriksen legger overfor Dagbladet skjul på at de serverer sterke føringer til Joruns fordel overfor de seerne som stemmer over telefon.

-  Vi gjør som i Nidar-reklamen; Vi verner om våre favoritter. Dessuten er vi ikke satt til å bedømme vokal prestasjoner. Vi sitter der for å finne et super-idol. Og det er akkurat hva Jorun kan bli, mener Tor Milde.

Legger føringer

Hans kollega David Eriksen var fredagens fremste Jorun-fanatiker. I samtale med Dagbladet går han etter hvert langt i å innrømme at han over-kompenserte for Joruns halstrøbbel:

-  Jeg vet jo hva jenta står for. Og da snakker jeg ikke om hennes generelle opptreden - hun er jo en gudbenådet artist og entertainer - men om stemmen hennes. Skadefri er den fantastisk, jeg husker hvor eksepsjonelt bra den var i mellomrundene. Men så fikk hun denne slitasjen på stemmen. Jeg jobbet med Jorun i studio da hun spilte inn sin låt til Idol-plata for bare tre uker siden. Stemmebåndene var fullstendig ødelagt. Fordi jeg så inderlig godt vet hva hun kan, har jeg lagt disse føringene. Men det har ikke vært meningen å legge for sterke føringer. I så fall beklager jeg. Men Jorun Stiansen er et helt spesielt tilfelle. Hun er - helt overlegent - den største artisten av årets idoler.

Eriksen legger til:

-  Jeg skulle ønske skaden snart var leget og at dette snart var over.

Slitte stemmebånd

-  Er det snart over, Jorun Stiansen?-  Jeg vet ikke, men håper jo det. Jeg går til spesialist og bruker ulike hjelpemidler. Det er rett og slett stemmebåndene som har fått slitasje av alle øvelsene og opptredene. Jeg får ikke hvilt dem nok.

-  Hva synes du om at mange hevder dommerne skryter ufortjent mye av deg - og at David Eriksen sier rett ut at han vil ha deg til superfinalen?-  Det synes jeg er flott sagt av David! Tusen takk, sier Jorun Stiansen.

Dette skrev noen av nett-debattantene under og etter fredagens Idol. Over 90 prosent var negative til Jorun.

«Jorun har sunget dårligst de tre siste ukene. Men dommerne: Ja de skryter henne opp i skyene og snakker om hennes vonde hals og bla bla du må til finalen. Bla bla du har så vondt i halsen. Blir kvalm.» (VG Nett i går)

«Hvis Jorunns stemme ikke tåler presset, så må hun ut. Hun var dårlig i dag» (Dagbladet.no fredag kveld)

«Jorun fortjente ingen treer i går. Hvis jeg skulle vært snill hadde jeg gitt henne terningkast 2.» (Dagbladet.no i går)

«Wanna Bee superstar-Jorunnnn» (Dagbladet.no fredag kveld)

«I går synes jeg også Jorun var HELT RÆVVA. Liker jenta, men seriøst, i går sang hun jo helt elendig, og jeg synes heller ikke Alejandro var mye bedre. Hva er det med disse to som gjør at dommerne må skryte uansett?» (VG Nett i går)

«Etter all sannsynlighet blir vi stående igjen med Jorun og Ali i finalen, og Jorun vinner sikkert med noen prosent... I går gjorde hun jo en særdeles dårlig opptreden, og hun har sånn på det jevne ligget under middels hele veien. Likevel skryter dommerne ræva av seg hver gang... Og seerne blir lurt til å tro at Jorun er et stort talent...» (VG Nett)

Nettslakten av Jorun

SETTER FØLELSENE I SVING: Jorun Stiansen har siden sin opptreden i Idol fredag kveld måttet tåle sterk kritikk for sin opptreden I ulike Idol-debatter på nettet. Også dommerne slaktes for å rose henne ufortjent.
POSITIVE: Idol-dommerne Tone-Lise Skagefoss (f.v.), David Eriksen, Tor Milde og Ole Evenrud skryter av Jorun.