Skuespiller ble Ragdes regissør

På grunn av «gløden i blikket hans».

(Dagbladet.no): Det begynte med at at skuespilleren Anders Torgeir Andersen leste inn lydboka til Ragdes Neshov-trilogi. Han så plutselig bøkene for seg som film, ringte forfatteren og fikk laget en avtale.

- Det var kanskje fordi vi var så fyllesyke begge to at vi fikk så god kontakt, sier Andersen spøkefullt til Dagbladet.no om hvordan han endte opp som regissør av tv-serien basert på «Berlinerpoplene» og «Eremittkrepsene».

- Ragde sier det var måten jeg snakket om det på, hun mente at det var en glød i blikket mitt og at det var åpenbart at jeg brant for materialet, fortsetter han. 

Fornyet tillit

Noen uker etter møtet deres eksploderte interessen for bøkene.

- Folk viftet med millionene og hylte og skrek at jeg ikke ville få det til. Jeg er evig takknemlig for at Ragde fornyet tilliten til meg da alle ville ha tak i materialet. Jeg har ikke regissert noe før, verken film eller teater, hvilket har gjort dette til et skjebnesvangert møte, sier Andersen, som aldri hadde regissert noe før tv-serien. 

- Selv er jeg strålende fornøyd med hele atmosfæren, fargene og det at det foregår på location. Det er viktig at både tekjøkkenet og grisefjøset er ekte, sa Ragde til Dagbladet.no forrige mandag.

Da hadde første episode av tv-serien première. 835 000 så episoden, noe som er uvanlig høyt for en mandagskveld, og det på tross av at trønderne fikk svarte skjermer.

REGISSERES AV SKUESPILLER: - Stemningen er innmari trykkende. Det er trøstesløst, men samtidig gjennomført, skrev Dagbladets anmelder om første episode av «Berlinerpoplene». 
I kveld sendes nummer to, forhåpentlig ikke med svarte tv-skjermer i Trøndelag. Foto: NRK
REGISSERES AV SKUESPILLER: - Stemningen er innmari trykkende. Det er trøstesløst, men samtidig gjennomført, skrev Dagbladets anmelder om første episode av «Berlinerpoplene». I kveld sendes nummer to, forhåpentlig ikke med svarte tv-skjermer i Trøndelag. Foto: NRK Vis mer

- Hvis man setter seg foran flatskjermen i feil humør, kan «Berlinerpoplene» framstå som en parodi på dramatisert traurighet, skrev Dagbladets anmelder og ga episoden terningkast fire.

Alltid hatt regissørdrøm

En uke etter premièren er det ifølge Dagsavisen bestemt at Andersen også skal regissere NRK-filmatiseringen av «Ligge i grønne enger», tredje og siste bok om Neshov-familien.

- Jeg kan ikke si noe annet enn ingen kommentar til det, sier Andersen, samtidig som han sier at han skal regissere mye i året som kommer.

- Jeg har alltid hatt lyst til det, så det handler om å finne veien inn. Jeg er glad jeg åpnet døra da jeg så den, og jeg håper jeg kan fortsette å både spille og regissere, sier han.

Andersen skal regissere et stykke på Torshovteatret fra januar. Samtidig spiller han Mefisto i «Faust», som er en av de 17 rollene han har hatt siden han for sju år siden begynte i Nationaltheatret.

Skuspilleren har også spilt i filmer som «Hawaii, Oslo», «13th Warrior», «Bare skyer beverger himmelen» og «Salige er de som tørster», flere tv-serier, og lånt stemmen sin til «Slipp Jimmy fri» og «Jungelboken 2».

SAMARBEIDER GODT: Den seks episoder lange tv-serien av «Berlinerpoplene» bygger på de to første bøkene i trilogien. Men også siste bok skal bli film, igjen med skuespilleren Anders T. Andersen som regissør.
SKUESPILLEREN SOM BLE REGISSØR: Anders T. Andersen er ansatt ved Nationaltheatret, der han på sju år har hatt 17 roller. Her spiller han Mefisto i «Faust».