Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuespiller Kåre Conradi (40) blir bønnhørt

By- og riksantikvar signaliserer vern av Ibsens leilighet.

SKREMMENDE: Skuespiller Kåre Conradi synes det er skremmende ikke å vite hva som skjer med Henrik Ibsens leilighet og Ibsenmuseet, men mye tyder nå på at den verdensberømte forfatterens osloleilighet blir fredet. Foto: Steinar Buholm
SKREMMENDE: Skuespiller Kåre Conradi synes det er skremmende ikke å vite hva som skjer med Henrik Ibsens leilighet og Ibsenmuseet, men mye tyder nå på at den verdensberømte forfatterens osloleilighet blir fredet. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august ble det kjent at bygården som huser blant annet Ibsenmuseet og Henrik Ibsens leilighet er lagt ut for salg.

Fordi bygningen ikke er fredet, står den i teorien i fare for å bli omgjort til noe helt annet.

Skuespiller Kåre Conradi (40) ber by- og riksantikvar vurdere vern av bygården.

Nå er blir han bønnhørt.

Riksantikvaren ønsker i større grad å verne kunstnerhjem. Dette kan bety at Ibsenmuseet blir fredet.

Enmanns-Peer Kåre Conradi har spilt i en rekke Ibsen-oppsetninger gjennom sin skuespillerkarriere.

Han startet Det Norske Ibsenkompaniet og er i høst aktuell på Nationaltheatret med énmannsforestillingen «Om Peer».

MER VERN: Riksantikvar Jørn Holme vil øke vern av kunsternerhjem. 

Foto: Truls Brekke/Dagbladet
MER VERN: Riksantikvar Jørn Holme vil øke vern av kunsternerhjem. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet ytrer han et ønske om at riksantikvar Jørn Holme og byantikvar Janne Wilberg tar et pust i bakken og tenker seg om.

Eksteriøret er fredet Arbins gate 1 ved Slottsparken i Oslo huser blant annet Ibsenmuseet - der Henrik Ibsen bodde i elleve år fram til sin død i 1906.

Det er Oslo maskinistforening som eier bygården, og det er foreningen som ønsker å selge praktbygget.

Mye tyder nå på at faren for at Ibsens leilighet kan ende opp som byggeplass for nyrenovering, eller at museet forsvinner, er over.

- Eksteriøret av bygården er allerede fredet. Nå skal vi vurdere om hele eller deler av interiøret skal fredes, sier byantikvar Janne Wilberg til Dagbladet.

En snarlig avgjørelse Byantikavaren skal i nærmeste framtid foreta en vernevurdering for hele bygården. Varsellampene begynte å blinke hos byantikvar Wilberg i går da mediene og riksantikvaren gjorde henne oppmerksom på at bygården ligger ute for salg.

- Vi har mulighet til å frede hele eller deler av gården. Det skal vi snarest ta stilling til, sier Wilberg.

Hun har allerede vært i kontakt med eiernes advokat. Før et eventuelt salg finner sted, er det viktig for alle parter å kjenne til eventuelle begrensinger og reguleringer.

Eierne har fått inn et bud på 70 millioner, men har avvist det fordi de synes det er for lavt.

Vern av kunsterhjem Riksantikvar Jørn Holme har delegert sin overordnede myndighet til Oslo byantikvar i denne saken, men signaliserte i går overfor Wilberg at kunsterhjem står på hans prioliste.

- Jeg har varslet et sterkere vern av våre kunstnerhjem, sier Holme.

Han legger til at han ikke vil legge seg opp i regionale forvaltningsprosesser, men er tydlig overfor Dagbladet at det er han som har siste ord - også i denne saken.

Ibsensk kraftsenter - Det virker lite gjennomtenkt, som om ting har gått litt fort i svingene. Knut Wigert jobbet for dette i lang tid, og virkelig fått til noe her. Det var han som hadde grunnideen om museet og kjempet for dette. Han lever ikke lenger, men mange idealister etter ham har tatt arven videre, sier Conradi til Dagbladet.

Conradi ønsker å skape en større bevissthet - et ibsensk kraftsenter - i Arbins gate 1. Ikke bare til leiligheten, men museet også.

- Det som skremmer meg mest er å ikke vite hva som skjer videre. Det kjennes litt retro å gå tilbake til å bare ha leiligheten, ikke museet. Det burde vært motsatt: oppgaven må være å skape et større sted, sier Conradi.

Se til Dublin Skuespilleren roser Dublin for det de har fått til rundt James Joyce-senteret.

- Til forskjell fra Joyce-senteret, har Ibsen også bodd i denne bygården. Det er mye historie knyttet til stedet.

TAR GREP: Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, skal gå i gang med en vernevurdering av Arbins gate 1. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX
TAR GREP: Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, skal gå i gang med en vernevurdering av Arbins gate 1. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX Vis mer

- Av og til er det vanskelig for nordmenn å vite hva Ibsen betyr. Han har en enorm politisk kraft i mange land, og er kanskje den mest kjente nordmannen. Jeg er aldri mer stolt av Norge enn når jeg reiser til utlandet og merker det voldsomme Ibsen-engasjementet der. Arven etter Ibsen er en arv det er viktig å ta vare på, sier Conradi.

FOR SALG: Arbins gate 1 der Henrik Ibsen hadde leilighet, er lagt ut for salg. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
FOR SALG: Arbins gate 1 der Henrik Ibsen hadde leilighet, er lagt ut for salg. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!