<strong>DØDE BRÅTT:</strong> Skuespiller, operasanger, danser og dj Kari Onstad, døde i går kveld. Foto: Anders Grønneberg
DØDE BRÅTT: Skuespiller, operasanger, danser og dj Kari Onstad, døde i går kveld. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Kari Onstad

Skuespiller Kari Onstad er død

Den kjente skuespilleren og danseren døde brått natt til i dag, 25. mars.

Publisert
Sist oppdatert

Kari Onstad Winge er død.

Familien er i sorg, og opplyser om at hun døde av et hjerneinfarkt.

Kari Onstad er gift med regissør Stein Winge, de to har tre barn: Julie Winge, Sigurd Nikolai Winge og Viktoria Winge.

Dette skriver Sigurd Nikolai Winge på sin Facebook-side:

<strong>MINNEORD:</strong> Sønnen Sigurd Nikolai Winge om sin mor på Facebook.
MINNEORD: Sønnen Sigurd Nikolai Winge om sin mor på Facebook. Vis mer

«Jeg er så ubeskrivelig trist og i dyp sorg.
Min elskede, sjenerøse varme mor døde rundt 23.30 i går kveld.
Min vakre, fantastiske og sterke livlige mor fikk et alvorlig hjerneinfarkt for et par dager siden. Hun forsvant mer og mer hver dag på sykehuset. I går var det bare et fast håndtrykk og litt god øyekontakt. Kroppen hennes sov, men sinnet var våken for å høre stemmene, musikken og sangene våre.
Hun klarte å holde på slik at vi alle kunne få en sjanse til å ta farvel og få henne til å føle kjærligheten og den sterke forbindelsen. Det var veldig bra.
Selv om hun ikke kunne snakke til slutt, var håndtrykket og tilstedeværelsen veldig sterk.
Men hun maktet det ikke, uansett hvor sterk hun ville være.
For en tragisk slutt.
Som lyn fra en klar himmel.
Åååå, kjære mor.
Hun var en ekte og fabelaktig skuespiller!
Hennes ånd er sterk, jeg kan føle det veldig sterkt.

Siden taleevnen hennes ble skadet så tidlig, fikk hun et sterkt behov for å kommunisere.
Dette er fremdeles der og vil være tydeligere når ting roes ned.
Hun fikk en rask og vakker overgang til døden.
Kjære vakre mamma, Kari »

«DJ Grandma»

Kari Onstad var en vital, virtuos og vakker kvinne - et levende og kreativt menneske. Hun startet hver dag med dans, og var aktiv helt til det siste.

- Du må holde deg i bevegelse, utfordre deg selv, sa hun til Dagbladet da vi snakket med henne for få måneder siden.

<strong>DJ-GRANDMA:</strong> Kari Onstad Winge var de siste ti åra også dj. Foto: Agnete Brun
DJ-GRANDMA: Kari Onstad Winge var de siste ti åra også dj. Foto: Agnete Brun Vis mer

Og slik levde hun, og utfordret seg selv på sine eldre dager ved å bli dj, «DJ Grandma», som hun kalte seg. For åtte år siden ville hun prøve noe nytt og ble dj. Da hun var rundt 70 år kjøpte hun vinyl, platespillere og dukket ned i en verden hun ikke kjente fra før.

- Jeg har noe gig-er, og får masse respons, sa hun til Dagbladet for tre år siden.

Kjærligheten til Stein Winge

Hun møtte sin store kjærlighet, regissør Stein Winge, da de gikk på Teaterhøgskolen på slutten av 50-tallet/begynnelsen av 60-tallet. Det er snart 60 år siden, og paret var gift i om lag 55 av dem, selv om det også har vært en dans på torner.

Både hun og mannen har fortalt om sin store kjærlighet til hverandre, men også om utfordringer, samlivsbrudd og utroskap.

I et intervju med Dagbladet for få måneder siden fortalte Stein Winge og sin kjærlighet til kona:

Hadde en utroskapspakt

- Vi var begge i perioder utro - og bodde fra hverandre i perioder. Vi hadde en overenskomst. Vi har levd i krig og fred, men kom alltid tilbake til hverandre. Jeg beundrer Kari, hun har holdt ut med meg, og det har ikke bare vært enkelt, fortalte han.

Om deres litt spesielle ekteskapspakt sa Onstad til Dagbladet i et intervju:

- Det var jo midt i hippietida. Men etter man får barn, går det ikke an å leve på den måten. Vi hadde en kontrakt, og skulle være åpne og ærlige. Kontrakten førte med seg smuss og vi måtte vrake den og «vaske hele huset», sier hun.

Familiekollektiv

I intervjuet med undertegnede beskrev hun livet med ektemannen som et liv i krig, fred - og i kjærlighet. På 90-tallet flyttet de fra hverandre, men det var aldri snakk om å skilles.

Hun tok med seg en koffert flyttet fra Nesodden.

Men vendte tilbake til Nesoddtangen noen kabellengder fra Rådhuskaia i Oslo, der hun, ektemannen og alle deres tre barn - og barnebarna, har levdt sammen i nærheten av hverandre.

Trosset faren

Hun vokste opp på Makrellbekken i Oslo som eldst av tre søsken. Da hun ville bli skuespiller, sa faren hennes tvert nei. Han ville ha en selvstendig datter, ikke en som måtte være avhengig av en mann.

<strong>MARIA CALLAS:</strong> Kari Onstad på før forestillingen «Callas Revisited - en divas siste natt» på Nationaltheatret i 2017. Det var et innblikk bak fasaden til operalegenden Maria Callas. Her er hun sammen med regissør Einar Bjørge. Foto: Anders Grønneberg
MARIA CALLAS: Kari Onstad på før forestillingen «Callas Revisited - en divas siste natt» på Nationaltheatret i 2017. Det var et innblikk bak fasaden til operalegenden Maria Callas. Her er hun sammen med regissør Einar Bjørge. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han så ikke for seg at hun kunne gjøre et levebrød av et slikt kunstneryrke.

Derfor tok hun sekretærutdannelse på Handelsgym, for å ha en «ordentlig utdannelse» i bunnen - før hun trosset faren og begynte på Teaterhøgskolen. Hun ble ansatt i Operakoret før hun debuterte som skuespiller på Trøndelag Teater i 1968.

Elsket å danse

Dans og bevegelse har alltid vært viktig. Kari har også utdannet seg som 5 rytmer-lærer i San Fransisco, og har i tillegg til å være sanger, danser og skuespiller undervist i dans i inn- og utland.

Det lekne og kreative mennesket trodde hun alltid på.

- Jeg var sterkt religiøs tidlig i tenåra, men la det bak meg. I dag tror jeg på det guddommelige i mennesket, fortalte hun til Dagbladet.

Mange som sørger

Det er mange i Kultur-Norge som sørger i dag. Skuespiller Ingar Helge Gimle skriver på Facebook:

«I natt fikk jeg vite at vår kjære Kari Winge Onstad hadde gått bort. Det var som å få en knyttneve i mellomgulvet. Sender mine varmeste tanker til hennes kjære familie og alle som var så heldig og fikk møte Kari. Jeg vil bevare henne i en lun plass i mitt hjerte resten av min levetid. Dans videre du skjønne Kari, vi skal holde deg levende her nede på vår prøvede klode, take care.»

Regissør Per-Olav Sørensen sørger også over Kari Onstads bortgang. På Facebook skriver han:

«Døden er nådeløs og uberegnelig. Kari, den sprekeste 79-åringen i Norge. Hun som fremdeles gikk i spagaten. Men ikke minst hun som fulgte engasjert med på alt og alle, og som satte øynene rett i deg og sa ting som ting var. Ikke noe snikksnakk, kun rene ærlige tilbakemeldinger, men alltid generøs. Alltid.
Mitt siste møte med Kari kom for kort tid siden hos henne og min mentor Stein på Nesodden. Kari: "Per-Olav, passer du på leddene dine? De må smøres. Hver dag. Start med nakken, så videre nedover. Reis deg, så gjør vi øvelsene sammen". Helt plutselig er hun borte.»

Datterens alkoholproblemer

Datteren Julie Winge har vært åpen om sine problemer med alkohol. I dag er hun tørrlagt og hjelper hun andre med alkoholproblemer. For fem år siden sto eldstedatteren, skuespilleren og bloggeren fram med sine alkoholproblemer i boka «Fyllik».

- Jeg visste ikke at hun var alkoholiker.

- Du vet, misbrukere er flinke til å skjule problemene. Jeg visste at hun drakk mye, og sa ifra - men at det var så ille, skjønte jeg ikke før barnevernet ble koblet inn, fortalte Kari Onstad om datteren til Dagbladet.

Stoltheten og trassigheten har vært Onstads leveregel.

- Jeg har alltid fulgt drømmen og hjertet - og jeg nekter å la meg krympe. Det er min oppfordring til ungdommen. Stol på intuisjonen og kjærligheten. Man må tørre, og hjertet vet hva som er rett, sa hun i det siste intervjuet hun gjorde med Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer