DØD: Skuespiller Nils Reidar Utsi er død. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
DØD: Skuespiller Nils Reidar Utsi er død. Foto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Skuespiller Nils Utsi er død

Den samiske skuespilleren Nils Reidar Utsi fra Tana i Finnmark, døde nyttårsaften. Han ble 75 år gammel.

Det er skuespillerens bror som opplyser om dødsfallet til iFinnmark.

- Vi har mistet en stor og varm bror, sier Odd-Einar Utsi.

ANTE: 1976: Nils Utsi spilte i TV-serien «Ante» på NRK. Her sammen med Ante Sverre Porsanger, som spiler samegutten Ante. Foto: NTB scanpix
ANTE: 1976: Nils Utsi spilte i TV-serien «Ante» på NRK. Her sammen med Ante Sverre Porsanger, som spiler samegutten Ante. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nils Reidar Utsi ble den første samiske studenten ved skuespillerutdanningen ved Teaterhøgskolen i Oslo da han kom inn på skolen i 1964.

På 1970-tallet ble han for alvor kjent i landet for sin rolle i TV-serien «Ante», som ble solgt til hele 23 land. TV-serien omhandlet en ung samisk gutt og hans utfordringer med å passe inn på en norsk skole i Kautokeino. Sverre Porsanger spilte Ante, og Utsi hadde rollen som hans far.

Seinere hadde Utsi også sentrale roller i storfilmene «Veiviseren» (1987) og «Kautokeino-opprøret» (2008), begge regissert av Nils Gaup.

Den samiske skuespilleren har hatt et langt og aktivt teater- og filmliv i nord. Nils Utsi anses som Hålogaland Teaters far, han sto i spissen for etableringen av en av landets mest politiserte scener.

Seinest i 2017 medvirket Utsi i en mindre rolle i storfilmen «Den 12. mann».