<strong>VILLEDET:</strong> Kate Mulgrew, kjent fra «Orange Is the New Black» og «Star Trek: Voyager», hevder hun ble villedet da hun deltok i en dokumentar om at jorda er universets sentrum. Fysiker Lawrence Krauss klør seg i hodet over hvorfor han i det hele tatt er med. Foto: Promo og skjermdumper fra traileren til «The Principle»
VILLEDET: Kate Mulgrew, kjent fra «Orange Is the New Black» og «Star Trek: Voyager», hevder hun ble villedet da hun deltok i en dokumentar om at jorda er universets sentrum. Fysiker Lawrence Krauss klør seg i hodet over hvorfor han i det hele tatt er med. Foto: Promo og skjermdumper fra traileren til «The Principle» Vis mer

Skuespiller og kjendisfysiker sier de ble lurt med på skandaledokumentar

Hevder jorda er universets sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): Jordkloden har en temmelig sentral plass i hverdagen til mange av oss, og det er lett å forstå de varme følelsene den inspirerer.

Det er topp å ha et sted å sette føttene når vi kommer ned fra et fallskjermhopp eller blir lei av å stå på hendene, og selv astronautene på romstasjonen ISS tar seg antagelig tid til å gløtte ned på hjemplaneten nå og da.

At jorda skulle være universets sentrum og at sola roterer rundt den, såkalt geosentrisme, er det imidlertid en del år siden folk flest tenkte.

Den blå klumpen har tvert imot en tendens til å gå i bane rundt den store brennende gassballen.

Dette er begrunnet i en modell som kalles heliosentrisme, som vitenskapsmannen Gallileo Gallilei ble ganske opptatt av å bevise på 1600-tallet.

Historien om den katolske inkvisisjonens påfølgende uenigheter med Gallileo og Nicolaus Kopernikus, hvis lære Gallileo baserte seg på, er velkjent.

Bibelen sa at jorda ikke beveget seg, og Gallileo ble dømt til husarrest på livstid.

Etter hvert vant heliosentrismen uansett frem, og både Kopernikus' og Gallileos bøker om emnet ble fjernet fra kirkas liste over bannlyste verker på 1800-tallet.

Det har imidlertid ikke hindret den religiøse forfatteren og aktivisten Robert Sungenis fra å hevde at:

- Gallileo tok feil, kirka hadde rett.

Kontroversiell dokumentar
Dette ville ikke vært særlig oppsiktsvekkende i seg selv, men ifølge io9 dukket det for en stund siden opp en trailer for en film produsert av Sungenis, «The Principle», hvor kjente fysikere som Lawrence Krauss og Michio Kaku tilsynelatende støtter opp om tanken på at vitenskapen står på grensa til en geosentrisk revolusjon.

- Det finnes en krise i kosmologien, sier Kaku, mens Krauss følger opp med at:

- Det er en spennende tid for kosmologi, fordi alt har endret seg.

Samtidig har traileren voiceover av Kate Mulgrew, som nå spiller Red i «Orange Is the New Black» og tidligere var kaptein Kathryn Janeway i tv-serien «Star Trek: Voayager», som introduserer traileren med følgende formulering:

- Alt vi tror vi vet om vårt univers... er feil.

Tilbakeviser deltakelse
Nå viser det seg imidlertid at det ikke nødvendigvis er en seier for den katolske inkvisisjonen 400 år på overtid de snakker om.

Ifølge io9 har Mulgrew lagt ut denne uttalelsen på Facebook-sida si:

- Jeg er ikke en geosentrist, og jeg er heller ikke på noen måte en støttespiller for geosentrisme. Viktigere enn det er at jeg ikke tror på noe Robert Sungenis har skrevet om vitenskap eller historie. Hadde jeg visst at han var involvert ville jeg definitivt unngått denne dokumentaren. Jeg var en innleid stemme, og en feilinformert sådan.

Krauss har på sin side skrevet en lengre forklaring hos Slate på hvordan han klør seg i hodet over hvordan han har blitt med i dokumentaren.

Fysikeren virker oppriktig usikker på hvorvidt klippene av ham er hentet fra andre steder eller om han kan ha blitt intervjuet under falske forutsetninger.

- Jeg husker ikke å ha blitt intervjuet for en slik film, og hadde jeg kjent premisset hadde jeg selvsagt avslått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer