Skuespiller-portrett til 50 franc

Den franske Goncourt-prisen er tildelt en forfatter som har portrettert sin skuespiller-partner, Ingrid Caven.

Jean-Jacques Schuhl er årets vinner av den franske, prestisjetunge Goncourt-prisen. Han får utmerkelsen for «Ingrid Caven», en roman om den tyske skuespilleren og kabaretartisten Ingrid Cavens liv. Caven og Schuhl har vært livsledsagere i 30 år.

Fassbinder sentral

I romanen spiller den tyske filmskaperen og teatermannen Rainer Werner Fassbinder (aktuell i Norge med teaterstykket «Angsten et sjela» på Det Norske Teatret) en viktig rolle. Han var gift med Caven en kort periode.

Boka betegnes av franske kritikere som vanskelig tilgjengelig, og juryformannen Michel Tournier tvilte i jurybegrunnelsen på at den noen gang kom til å bli noen komersiell suksess.

Rivalpris


Goncourt-prisen, som ble delt ut første gang i 1903, har de siste årene vært mest kjent for rivaliseringen med den parallelle prisen Fémina. Blant annet har prisjuryene tatt innersvingen på hverandre ved å offentliggjøre vinneren en uke før tida.

Prestisjen til tross, premiesummen Schuhl kan ta med seg hjem, er på symbolske 50 franc.

(Dagbladet.no/AFP)

TEATER- OG FILMDIVA: Den prisbelønte romanen om Ingrid Cavens liv er skrevet av hennes livspartner gjennom tretti år, Jean-Jacques Schuhl.