ÆRESPRIS: Robert De Niro (til venstre) sammen med regissør Martin Scorsese. Lørdag overrakte Scorsese en ærespis til kameraten under Marrakech film festival. Foto: NTB scanpix
ÆRESPRIS: Robert De Niro (til venstre) sammen med regissør Martin Scorsese. Lørdag overrakte Scorsese en ærespis til kameraten under Marrakech film festival. Foto: NTB scanpixVis mer

Robert De Niro

Skuespiller Robert De Niro fikk ærespris - langet ut mot Trump

- Mitt land går gjennom en grotesk versjon av nasjonalisme.

75 år gamle Robert De Niro ble hedret på Marrakech film festival og fikk æresprisen overrakt av sin gode venn og makker, regissør Martin Scorsese.

Han er en sterk motstander av president Donald Trump og lot ikke anledningen til å kritisere han for sin «grådige og egoistiske» politikk, som han uttaler det.

Sensurert for kritikk

I sommer, under Tony Award i USA, ble den amerikanske skuespilleren sensurert av nyhetskanalen CBS. Årsaken var at De Niro sa «fuck Trump» i talen sin.

Men da han i helga gikk æresprisen av Scorsese, vanket det ingen sensur.

De Niros karriere begynte på Broadway, før han oppdaget filmens verden i en alder av 20 år. Han har jobbet med Scorsese på en rekke filmer, fra «Taxi Driver» i 1976 til «Casino» i 1995 og innhentet blant annet ti Oscar-statuetter. Deres niende film sammen blir Netflixs «The Irishman», som slippes i 2019.

For 45 år siden

- Vi spilte inn vår første film sammen, jeg tror det var for over 45 år siden. Det har vært en av de store velsignelsene i livet mitt, sa De Niro lørdag.

Da Scorsese overrakte ham prisen, fleipet han med at det var vanskelig å definere hvor fyren befinner seg i karrieren.

- Hva er dette? Midten av hans karriere? Det er kanskje mer korrekt å si høydepunktet i karrieren hans, men så har denne fyren her flere høydepunkter enn Atlasfjellene, sa Scorcese.

Ut mot Trump

De Niro benyttet anledningen, igjen, til å lange ut mot president Donald Trump og hans «Amerika først»-mantra.

Lite tyder vel på at kritikken biter på presidenten.

- Dessverre er det slik i mitt land at vi går gjennom en grotesk versjon av nasjonalisme, kjennetegnet av grådighet, fremmedhat og egoisme under slagordet «Amerika først», sa han.