BISETTES I DAG: Skuespiller og forfatter Trond Brænne døde for to uker siden. I dag tar familien, venner og skuespillerkollegaene farvell med ham. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
BISETTES I DAG: Skuespiller og forfatter Trond Brænne døde for to uker siden. I dag tar familien, venner og skuespillerkollegaene farvell med ham. Foto: Jon Terje H. Hansen/DagbladetVis mer

Skuespiller Trond Brænne bisettes nå

Frank Kjosås: - Han er en legende.

(Dagbladet): For to uker siden døde skuespiller og forfatter Trond Brænne (59) brått. Den erfarne skuespilleren døde av hjerneslag.

I dag bisettes han i Haslum krematorium i Bærum. Familie, venner og kollegaer tar i dag avskjed med den kjente og kjære skuespilleren. Flere hundre personer er til stede under bisettelsen, blant dem et stort antall norske skuespillere.

Saken oppdateres

- Jeg ble starstruck Skuespiller Frank Kjosås ble kjent med Brænne da de spilte sammen i NRK-serien «Halvbroren». Han mener at Brænne var en av de fremste skuespillerne i Norge.

- Da jeg skulle spille mot han ble jeg starstruck. Han er en legende, sier Kjosås til Dagbladet.

Han forteller at Brænne alltid har vært en av hans største idoler.

- Jeg har sett han på TV og film, og hørt han på radioteater hele livet. Han er en stemme og en mann jeg har vokst opp med å se opp til, sier han.

- Det blir en stille protest Kjosås har bare godord å si om hvordan den kjente skuespilleren var som privatperson.

Sørger: Skuespillerne Pia Tjelta, Mads Ousdal og Anders Hatlo utenfor Haslum krematorium, der deres avdøde kollega Trond Brænne bisettes nå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Sørger: Skuespillerne Pia Tjelta, Mads Ousdal og Anders Hatlo utenfor Haslum krematorium, der deres avdøde kollega Trond Brænne bisettes nå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Han var veldig god. En sjenerøs mann og flott medspiller, sier han, og legger til:

- Og så var han alltid blid og morsom. Han gikk alt for tidlig vekk. 

Leder i skuespillerforbundet, Hauk Heyerdahl, kjente selv Brænne godt.

- Trond Brænne var et godt menneske og en allsidig kunstner som uttrykte seg på mange arenaer. Han hadde en lun og subtil humor som kom til uttrykk i det han gjorde, enten det var som skuespiller, innleser eller forfatter, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Det er bare så fryktelig trist at han er borte, og begravelsen blir et farvel og en stille protest mot tapet av en stor kunstner.

Fikk nytt hjerte I 1999 gikk Brænne gjennom to hjerteinfarkter på kort tid, og fikk et nytt hjerte. Dødsfallet skal ikke ha hatt noe med hjertetransplantasjonen å gjøre.

Stort oppmøte: Skuespiller Espen Skjønberg (i midten) er blant de mange hundre som har møtt opp for å ta et siste farvel med Trond Brænne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Stort oppmøte: Skuespiller Espen Skjønberg (i midten) er blant de mange hundre som har møtt opp for å ta et siste farvel med Trond Brænne. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I et intervju med Dagbladet fortalte han da om hvordan Rikshospitalet og teknikken reddet livet hans.

-Jeg har fylt flere bøtter med tårer. Hadde jeg vært født 20 år tidligere, hadde jeg ikke fått en slik sjanse, sa Brænne til Dagbladet.

Trond Brænne har spilt en rekke roller, både på teater, film og TV-serier. Han var også en annerkjent forfatter, og skrev bøker for barn og ungdom, hørespill, sangtekster og teaterstykker.

Brænne har vunnet flere priser, blant annet Teskjekjerringsprisen i 2001 som han fikk sammen med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen.

Skuespilleren var samboer med den kjente kunstneren Iben Sandemose.

Sørger: Frank Kjosås ser på Trond Brænne som en skuespillerlegende. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Sørger: Frank Kjosås ser på Trond Brænne som en skuespillerlegende. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer