Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuepillerforbundet tapte kampen om søndagsfri

- Skuespillere er bekymret

Arbeidsretten har bestemt skuespillerne på Det Norske Teatret ikke får søndagsfri. Men dommen ser ikke ut til å føre til flere søndagsforestillinger ved andre teaterinstitusjoner. 

IKKE SØNDAGSFORESTILLING: Til tross for at Arbeidsretten ga Det Norske Teatret medhold, vil ikke Hanne Tømta ved Nationaltheatret innføre søndagsforestillinger. Bildet er fra Nationaltheatrets oppsetning av Dekameronen. FOTO: Anders Grønneberg / Dagbladet
IKKE SØNDAGSFORESTILLING: Til tross for at Arbeidsretten ga Det Norske Teatret medhold, vil ikke Hanne Tømta ved Nationaltheatret innføre søndagsforestillinger. Bildet er fra Nationaltheatrets oppsetning av Dekameronen. FOTO: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kom dommen i saken hvor Skuespillerforbundet saksøkte Det Norske Teatret, fordi teatret har innført søndag som fast spilledag.

Skuespillerforbundet mente søndagsjobbingen var i strid med tariffavtalen, men flertallet i Arbeidsretten var ikke enig, og forbundet vant ikke fram med sine krav.

Skuespillerforbundet frykter at avgjørelsen til Arbeidsretten også kan få betydning for en rekke skuespillere ved andre teaterinstitusjoner i Norge.

- Jeg får bekymringsmeldinger fra skuespillere fra mange teatre. Våre medlemmer både ved Det Norske Teatret og andre teatre signaliserer til oss at de er bekymret for at det skal bli mer søndagsjobbing, sier Knut Alfsen, leder av Skuespillerforbundet, til Dagbladet.

Men så langt ser det ikke ut til at de andre teatrene vil endre praksis.

Hanne Tømta, teatersjef ved Nationaltheatret, sier de ikke har noen planer om å starte med faste forestillinger på søndager.

- I dag har vi ikke konkrete planer om fast søndagsspilling, og det er for tidlig å kommentere dommen i Arbeidsretten, og eventuelle konsekvenser denne får for oss, sier Tømta til Dagbladet.

Blitt en kulturdag

I dag har Nationaltheatret kun forestillinger på søndager ved spesielle tilfeller. Men Tømta forklarer at søndagsspilling har vært vurdert, også før denne saken kom opp.

- Søndagen har på mange måter blitt en kulturdag for folk, med åpne museer, kinoer, utstillinger og så videre. Samtidig skal dette gås opp planleggingsmessig, slik at det tar hensyn til avtaler for skuespillere, teknisk og publikumsvertskap som allerede arbeider mye på ettermiddager, kvelder og helger, sier hun.

- Viktig dom

Profilerte skuespillere har tidligere gått ut med klar støtte til forbundet. Per Christian Ellefsen kalte søndagsjobbingen «et veldig inngrep», og Helge Jordal sa at å innføre søndagsforestillinger er å gå over en grense.

Siden 1967 har skuespillere ved de faste teatrene hatt fri hver søndag. Det Norske Teatret, som har skuespillere som Frank Kjosås, Agnes Kittelsen og Ane Dahl Torp blant de ansatte, har valgt å gå imot denne tradisjonen.

I likhet med Nationaltheatret har heller ikke Den Nationale Scene i Bergen planer om å innføre søndagsforestillinger.

- Dommen er viktig fordi den slår fast at det er mulig å spille på søndager, som jo kan være en god dag for publikum å gå på teater på. For oss er det ikke aktuelt i dag, fordi vi ikke har nok ressurser og folk til å gi 35 timer sammenhengende fri en annen dag, sier Agnete G. Haaland, teatersjef ved Den Nasjonale Scene.

Teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater mener dommen setter påstander om ulovlighet ved søndagsforestillinger til siden. Men selv har de ingen planer om å starte med dette.

- Vi har ikke begynt å tenke på dette. Det har ikke vært noe vi har sett på som et behov. Men det kan godt være at vi kommer til å se på det i framtiden, sier Seltun.

Søndagspilling i fire år

På Oslo Nye Teater har de hatt søndagsforestillinger siden 2013. Jan Beckmann, administrerende direktør ved teatret, forklarer at dette er regulert i en lokal avtale.

- Det er avtalt at det skal spilles fem søndager i året. Vi har avtalt kompensasjon og varslingsfrister, men disse ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier han til Dagbladet.

- Hvordan har tilbakemeldingene vært siden dette ble innført?

- Tilbakemeldingen er at dette fungerer etter hensiktren. For oss i teatret er det spesielt det å spille for familier som er viktig, og søndager er spesielt viktig i familiemarkedet, sier han.

Hele Norges coronakart