Skuespilleren James Coburn er død

James Coburns 40 år lange karriere ga ham blant annet en Oscar i 1998.

Skuespilleren gikk bort mandag, 74 år gammel.

Tøff type

Coburn ble kjent for å spille knallharde karer. Han har spilt i filmer som «Our Man Flint» og «The Magnificent Seven,» og fikk Oscar mange år etter for sitt portrett av en alkoholisert far i «Affliction».

Coburn døde av hjerteinfarkt i sitt hjem i California mens han hørte på musikk med sin kone, forteller manager Hillard Elkins.

Skuespilleren fikk yrkets høyeste æresbevisning i 1998 etter å ha kommet ut av 10 års kamp mot leddbetennelse som førte til at en hånd ble ødelagt.

Coburn ble født i Laurel, Nebraska 31. august 1928. Han studerte skuespill i Los Angels og med Stella Adler i New York. Han startet på scenen i New York og spilte i TV-serier som «Studio One» og «General Electric Theatre» på 50-tallet.

Han debuterte på film i 1959 med «Ride Lonesome» og fikk oppmerksomhet året etter da han spilte knivkastende Britt i «The Magnificent Seven.»

Han hadde få replikker sammenlignet med sine med-macho-spillere, men filmhistoriker Leonard Maltin forteller at bare hans tilstedeværelse på lerrettet dro til seg publikums oppmerksomhet.

Coburn spilte medhjelpere og kjeltring til slutten på 60-tallet. Deretter ble han med på James Bond-manien med humørfylte spionparodier som «Our Man Flint» og «In Like Flint.»

Siden fulgte filmer som «The President's Analyst,», som han også produserte, andre verdenskrigseposet «The Great Escape» og «Golden Girl». «Pat Garreth and Billy the Kid» og «Young Guns II» er også blant hans filmer som huskes godt.

På 80-tallet forsvant han fra skjermen på grunn av sykdommen.

Kurerte seg selv

Han fortalte siden at han kurerte seg selv med piller med svovel. Knoklene hans var fortsatt forkrøplet, men i et intervju 1999 sa han at smertene var forsvunnet.

På det tidspunktet var det ikke flust med filmroller.

- Jeg har lest masse. Jeg vil begynne å arbeide, det er det jeg er best på, det er den eneste tingen jeg virkelig kan, sa Coburn i intervjuet med AP.

- Skuespillere kjeder seg når de ikke arbeider. Det er naturlig, fordi de har ingenting annet å gjøre. De bare ligger å sløver og det er grunnen til at så mange av dem går på fylla. De er virkelig kjedelige folk. Kona mi kan underskrive på det, sa Coburn lattermild.

Filmen «American Gun» fra i år ble skuespillerens siste. For tida kan han oppleves på amerikanske kinoer i filmen «The Man From Elysian Fields», der han blant annet spiller mot Andy Garcia og Mick Jagger.

- Han døde lykkelig, sa Hillard Elkins.

Les mer om Coburn på IMDB.

<B>FIKK OSCAR:</B> James Coburn poserer med sin Oscar sammen med skuespilleren Gwyneth Paltrow etter utdelinga i 1998.