Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuespillerene i ny TV-serie ble utplassert i en redaksjon for å spille troverdige journalister

Satser på realisme i TV 2s nye dramaserie.

«STATSMINISTEREN»: Henrik Mestad snakket med Jens Stoltenberg for å få innblikk i hvordan det er å være statsminister. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
«STATSMINISTEREN»: Henrik Mestad snakket med Jens Stoltenberg for å få innblikk i hvordan det er å være statsminister. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Okkupert», TV2s nye storsatsing, har med et budsjett på 80 millioner kroner blitt regnet som én av de dyreste norske dramaseriene noensinne. Og bak rammefortellingen sitter Jo Nesbø.

Realisme er et nøkkelord for serieskaperne, og de romslige budsjettene har gjort arbeidet enklere, forteller regissør Erik Skjoldbjærg.

- Det ga oss muligheten til å ha et ambisiøst produksjonsdesign og lage et eget univers satt i nær framtid, forteller han Dagbladet.

Grundig research Norske TV-serier, som for eksempel Mammon, har den siste tiden fått  kritikk for skjev framstilling av ulike arbeidsmiljøer. Skjoldbjærg sier at han ikke har latt seg påvirke av debatten, men forteller at de har jobbet tett med ulike miljøer for å skape en så realistisk serie som mulig.

- Vi har researchet grundig for å vite hva som er de mest realistiske handlingsmåtene. Det er viktig å vite mest mulig om en yrkesgruppe, det gir autoritet til fortellingen vår, sier Skjoldbjærg.

Serien tar utgangspunkt i et tenkt scenario der Russland okkuperer Norge. En statsminister, en journalist, en livvakt, en PST-sjef og en jurist er blant hovedpersonene i serien, forteller Skjoldbjærg.

Bruker ekte avis Dag Herbjørnsrud er journalist og tidligere ansvarlig redaktør i Ny Tid. Hans tidligere avis har en framtredende rolle i tv-serien.

- Vi har lånt bort logo, vårt gamle produksjonssystem og forsiden vår til serien, slik at den blir så realistisk som mulig, sier Herbjørnsrud.

Han forteller at både Vegard Hoel og Øystein Røger, som spiller henholdsvis journalist og redaktør i Ny Tid, har vært innom for å få tips i forkant og i løpet av innspillingen.

- Viktigere enn opplagstall - Jeg har gitt tips til Røger om hvordan en redaktør hadde taklet ulike etiske spørsmål i serien, og vi har også blitt spurt om enkelte ting er naturlige å si i gitte situasjoner.

- For eksempel «sier dere publiser eller noe annet når noe skal ut» er noe jeg har blitt spurt om, sier han.

Han tror at det er positivt for de mindre aviser at Ny Tid får en rolle i serien.

Fikk statsministerråd Henrik Mestad spiller rollen som statsminister i «Okkupert». Han sørget også for å få råd fra en god kilde i forkant - generalsekretær i NATO og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (krever innlogging).

- Jeg har tilbrakt mye tid med Stoltenberg, for å finne ut hvilke oppgaver en statsminister faktisk har. Men det viktigste han lærte meg var kunsten å knyte en dobbel Windsor-slipsknute, samtidig som man har en samtale med noen, sa Mestad til Dagbladet i fjor.

- Det er en svært komplisert oppgave, sa Mestad den gang til Dagbladet.

GA RÅD: Jens Stoltenberg. Foto: Hans 
Arne Vedlog / Dagbladet
......
GA RÅD: Jens Stoltenberg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet ...... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!