FAST ANSATT:  Petronella Barker forteller til Dagbladet at hun har jobbet ved Nationaltheatret i åtte-ni år. Nå er hun glad for at hun endelig har fått fast jobb. - Det gir med en trygghet, sier skuespilleren. Barker har for tida permisjon for å jobbe i Sverige, og er tilbake i Norge neste høst.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FAST ANSATT: Petronella Barker forteller til Dagbladet at hun har jobbet ved Nationaltheatret i åtte-ni år. Nå er hun glad for at hun endelig har fått fast jobb. - Det gir med en trygghet, sier skuespilleren. Barker har for tida permisjon for å jobbe i Sverige, og er tilbake i Norge neste høst. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Skuespillerforbundet skuffet over Nationaltheatret

Tre skuespillere ble endelig fast ansatt ved Nationaltheatret i går. Likevel er ikke Skuespillerforbundet fornøyd.

(Dagbladet): Under et lukket husmøte i går, ble det kjent at Nationaltheatret har ansatt skuespillerne Petronella Barker (45), Trine Wiggen (43) og Nader Khademi (24) i faste stillinger.

Overfor Dagbladet uttrykker de tre glede over sin nye jobbtilværelse.

Likevel er ikke Skuespillerforbundet fornøyd.

Krav om 42 En avtale mellom Skuespillerforbundet og de store teatrene regulerer faste og midlertidige ansettelser. Nationaltheatret skal, ifølge avtalen, ha et ensemble bestående av minimum 42 faste skuespillere.

De har hatt 38 faste, og rundt 80 knyttet til seg totalt det siste året.

I flere år har Skuespillerforbundet og Nationaltheatret hatt dialog om faste ansettelser. Ingenting har skjedd. Ved nyttår framsatte derfor forbundet et krav om fire, faste ansettelser. Etter det har en skuespiller gått av med pensjon. Det betyr at Nationaltheatret nå må ansette fem skuespillere i faste stillinger.

- Skuffet Over ni måneder har gått siden kravet kom. Hauk Heyerdahl, leder i Skuespillerforbundet, forteller om gjentatte purre-e-poster og -telefoner.

FAST ANSATT:  Nader Khamedi gikk utav Statens teaterhøgskole i vår. Nå har 24-åringen blitt fast ansatt ved Nationaltheatret.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FAST ANSATT: Nader Khamedi gikk utav Statens teaterhøgskole i vår. Nå har 24-åringen blitt fast ansatt ved Nationaltheatret. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

I går kunne Dagbladet fortelle om tre nyansettelser.

- Jeg er overrasket over at Hanne Tømta (teatersjef, red.anm.) bare har ansatt tre. Tømta bør ansette to til raskest mulig. Hun har hatt god nok tid på dette, sier Heyerdahl til Dagbladet, og forteller at han er skuffet.

Tømta mener faste ansettelser må være nøye overveid, fordi de vil få konsekvenser i mange år framover, og derfor tar tid.

- Vi er ikke i mål. Vi har meldt om at alle skal være på plass i løpet av høsten 2011, sier Tømta.

- Så det blir flere ansettelser?

FAST ANSATT: Trine Wiggen er tillitsvalgt ved Nationaltheatret og har jobbet der ti år i strekk. Endelig har hun fått fast ansettelse. 
 Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FAST ANSATT: Trine Wiggen er tillitsvalgt ved Nationaltheatret og har jobbet der ti år i strekk. Endelig har hun fått fast ansettelse. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Skal vi oppfylle avtalen om 42 faste, må vi det, sier Tømta.

- Viktig med faste Den forrige faste ansettelsen ved Nationaltheatret skjedde høsten 2007. Flere av skuespillerne har jobbet der i rundt ti år uten å få fast ansettelse. Det gjelder både Barker og Wiggen.

- Jeg skjønner teaterledelsen. Argumentene er at fast ansettelse står i veien for kunstnerisk nytenkning. Det mener ikke jeg. Man må ta diskusjonen om strukturen til hele organisasjonen. Alle faggrupper på huset får fast ansettelse etter fire år, bortsett fra skuespillere, sier Wiggen, som også er tillitsvalgt.

- IKKE I MÅL:  Teatersjef Hanne Tømta informerte de ansatte ved Nationaltheatret på et lukket husmøte i går, om at tre skuespillere hadde fått fast jobb. Nå forteller hun at det kommer flere ansettelser før året er omme.

Foto: Alf Ove Hansen / Dagbladet
- IKKE I MÅL: Teatersjef Hanne Tømta informerte de ansatte ved Nationaltheatret på et lukket husmøte i går, om at tre skuespillere hadde fått fast jobb. Nå forteller hun at det kommer flere ansettelser før året er omme. Foto: Alf Ove Hansen / Dagbladet Vis mer