Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuespillerne i filmen som startet opptøyene sier de er rundlurt

- Skuespillerne sa et ord og så la produsenten og redigererne på noe annet.

(Dagbladet): Filmen «Muslimenes uskyld», som har satt sinnene i kok blant muslimer og ført til opptøyer i Libya, Egypt og Jemen, synes å ha vært laget ved å redigere en annen film og legge nye replikker i munnen på skuespillerne i stedet for hva de sa under innspilling. Filmen har skiftet navn og budskap og «filmskaperen» går under falskt navn.

Annen film En av skuespillerne, Cindy Lee García, sier til nettstedet Gawker at filmen opprinnelig het «Ørkenkrigere». Den inneholdt ingen fornærmende henvisninger til islam, sier hun.

Skuespillerne og de andre som var med på å lage filmen, er sjokkerte og redde for hva de har vært med på, sier en av dem, som ikke vil oppgi navn, til avisa Los Angeles Times. «Vi er hundre prosent ikke bak denne filmen og vi ble grovt forledet», sier personen.

- De opprinnelige skuespillerne sa et ord og så la produsenten og redigererne på noe annet, sier personen til Los Angeles Times.

I det engelsk-språklige utdraget som er lagt ut på internettet, kan man enten ikke se skuespillerne idet ordet «Muhammed» uttales eller så ser skuespillerne ut til å si noe annet med munnen idet profetens navn høres.

I filmindustriens arkiver i Hollywood og i California finner man ingenting om «Muslimenes uskyld». Men man finner ei innspilling fra 2011 i Los Angeles kalt «Ørkenkrigere».

Falsk regissør Hvem som står bak dette «makkverket av en film» , som Dagbladet kalte det i går, er også tvilsomt. Nyhetsbyrået AP hadde i går et intervju med en som kalte seg Sam Bacile og hevdet å ha laget filmen. Han sa han er eiendomsutvikler i California i USA, men oppga å være israelsk jøde. Etter å ha sett hva filmen hadde ført til, gikk han under jorda, sa han. Han oppga å være 56 år og født i Israel.

Men Sam Bacile har en konto på You Tube på internett der alderen oppgis til å være 74. Nyhetsbyrået AP har ikke funnet ham, som kalte seg eiendomsutvikler, i noen oversikt over eiendomshandler i California.

Kristen milits En kristen aktivist, som var med på film-prosjektet, Steve Klein, sier nå til AP at Bacile er et pseudonym og at han er kristen. Men dagen før hadde den samme Klein sagt at Bacile er en israelsk jøde, som er bekymret for sine slektninger i Egypt.

Da AP opprinnelig la igjen en beskjed til Bacile for å snakke med ham, ringte Klein fra en annen telefon for å undersøke om henvendelsen var ekte. Så ringte Bacile tilbake fra sin egen mobil-telefon. Klein hevder å ikke vite det virkelige navnet til mannen han kalte «Sam».

Cindy Lee García, som spilte i filmen, sier regissøren kalte seg Bacile og sa han var egyptisk.

Steve Klein er for øvrig en tidligere marine-soldat, som er kjent av en frivillig organisasjon som overvåker hat-grupper i California, for å ha trent opp halvmilitære, kristne milits-grupper. Han har grunnlagt ei gruppe, kalt Forente Modige Kristne, som demonstrerer utenfor abort-klinikker, mormonske templer og moskéer. Han sier California er full av sovende celler fra Det Muslimske Brorskapet som venter på å «skyte ned tilfeldig så mange av oss som de kan».

Kopter Nakoula Basseley Nakoula, en 55 år gammel koptisk kristen i California, sier han tok seg av logistikken da filmen ble innspilt. Men han nekter overfor AP å ha vært regissøren. Han sier han kjenner Sam Bacile, men nekter for å ha utgitt seg for å være ham.

Nummeret til den mobil-telefonen som Bacile snakket med AP fra viser seg å være registrert på den samme adressen utenfor Los Angeles hvor Nakouta oppholder seg.

Nakoula ble i 2010 dømt for banksvindel og fikk 21 måneders fengsel i straff, samt forbud mot å bruke datamaskin og internettet i fem år uten rettslig tillatelse. Det kom da fram at han hadde brukt flere falske identiteter.

Han sier han er bekymret for muslimenes behandling av kopterne. Men knapt noe kunne ha vært verre for kopterne i Egypt enn denne filmen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media