- Skuffelsen var enorm

Eili Harboe med hovedrolle i norsk films storsatsing kom ikke inn på Teaterhøgskolen.

SKUFFET: Skuespiller Eili Harboe kom ikke inn på Teaterhøgskolen. Likevel har hun hovedrollen i  «Kyss meg for faen i helvete». 
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKUFFET: Skuespiller Eili Harboe kom ikke inn på Teaterhøgskolen. Likevel har hun hovedrollen i «Kyss meg for faen i helvete». Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Denne høsten kan du se Eili Harboe (18) i hovedrollen i norsk films storsatsing, «Kyss meg for faen i helvete».

Samtidig blir Eili student, men ikke på Teaterhøgskolen. Der slapp hun ikke inn.

- Skuffelsen var enorm, sier hun.

Men avslaget har ikke tatt fra henne troen på at hun kan leve av film og teater. Og allerede før filmen fredag har Norges-premiere, spås Eili en lysende karriere, blant annet av Dagens Næringslivs magasin D2, som omtaler henne som landets store, nye skuespillertalent.

Tidligere har hun spilt i «Kompani Orheim», da som Jarle Orheims kjæreste.

- Denne gangen spiller jeg jo hovedrollen. Det har vært en helt ny opplevelse. Jeg har fortsatt mye igjen å lære, sier straks 19 år gamle Eili Harboe til NTB.

Selv har Eili mange likhetsstrekk med rollen hun spiller, som 17 år gamle Tale, amatørskuespiller og en modig jente som overtaler teatergruppa til å sette opp den anerkjente norske dramatikeren Jon Fosses «Draum om høsten».

Hun har spilt teater siden hun var svært ung, hun synger i band, hun går inn for det hun brenner for og hun kom ikke inn på Teaterhøgskolen.

Fordrukken Joner

I filmen nærmest tvinger Tale en kjent skuespilleren, spilt av Kristoffer Joner, til å bli gruppas læremester og mentor. Skuespilleren Lars er da midt i en midtlivskrise, fordrukken, men også kompromissløs og hamrende ærlig.

- Men han drikker mindre mot slutten, sier Kristoffer Joner og ler:

- Gjennom møtet med ungdommene finner han seg selv litt. Han mener at et av filmens viktigste budskap er ikke å være feig.

- Det er en kjærlighetsfilm, så selv om den er rettet mot ungdom, er den også en film for godt voksne mennesker. Og så ufarliggjør den kanskje Jon Fosse litt, sier Joner, som tror filmen kan føre til at flere får øynene opp for godt teater.

Kjærlighet og mot Eili Harboe sier at filmen handler om kjærlighet og om mot.

- Det er en film om å våge, sier hun.

Men hun mener Tale er litt feig, i hvert fall i starten, da hun ikke våger å gå for den store forelskelsen fordi hun har forelsket seg i «feil type».

- Der er vi nok litt forskjellige, Tale og jeg. Når jeg forelsker meg, så kjører jeg på. Tale trekker seg litt. Det er nok fordi hun havner i en indre konflikt, i en slags kulturkrasj mellom stedets teatergjeng og den største drittsekken i området, sier Eili.

Bølle i endring

Filmens «bad guy», spilles av Øyvind Larsen Runestad. Han sier han også har likhetstrekk med figuren Vegard, men at han er en mye mer snill og hensynsfull person.

- Men egentlig var det litt gøy å utagere og gi litt f i alt. Og det var ganske enkelt også. Det var bare å tenke at jeg skulle gjøre alt mot folk som jeg selv ikke ville ha gjort, sier han.

I filmen er han bøllen som blir trukket inn i teatergruppa. Gjennom arbeidet med stykket «Draumen om høsten» forandrer Vegard seg, og det ligger til rette for kjærlighetsdrama av det intense slaget, den nakne lidenskapen.

Det modige ved et kyss

- Det interessante er ikke om de får hverandre. Det interessante er hvordan det skjer, og reisen dit, sier regissør og manusforfatter Stian Kristiansen om essensen i filmen.

Han beskriver egen film som en kjærlighetsfilm som handler om å våge.

- Den er om at du skal kunne se den du elsker i øynene og si «Kyss meg for faen i helvete», sier Kristiansen til NTB.

- Noen ganger er det lettere å ligge rundt enn å kysse den du elsker, sier han.

Spurte Fosse

Kristiansen som tidligere har gjort «Mannen som elsket Yngve» og «Jeg reiser alene», sier at han selv dro til Bergen for å spørre Jon Fosse om det var greit å bruke dramatikerens verk i spillefilmen.

- Først var vi i kontakt med en agent som var litt lunken til ideen. Men så spurte vi om jeg i hvert fall kunne få møte Fosse, sier Kristiansen som beskriver hvordan han som Fosse-fan møtte opp med egen utgave av «Draum om høsten» og fikk den signert.

I en samtale som ifølge Kristiansen handlet om «livet, døden og kjærligheten», fortalte han at en fotballgutt skulle spille en av rollene fra Fosses stykke.

- Det syntes han var interessant, tror jeg. Men jeg tror ikke han bryr seg om å se filmen.

(NTB)