Skuffende fra Atwood

Også store forfattere kan skrive middelmådige bøker. Det er Margaret Atwoods «Den blinde morderen» et nytt eksempel på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med «Den blinde morderen» fikk den kanadiske forfatteren Margaret Atwood endelig Booker-prisen. Forventningene var derfor skyhøye da jeg fikk boka til anmeldelse. Særlig fordi hennes forrige bok, den Booker-nominerte dokumentarromanen «Alias Grace» fra 1997, etter min mening var en av de beste bøkene på 1990-tallet. Men Atwood skuffer.

Familiehistorier

I «Den blinde morderen» treffer vi en gammel kvinne som i nåtid skriver til sitt barnebarn om familiens vanskelige historie.

Iris vokser opp sammen med sin søster Laura i en rik kanadisk familie som mister sin posisjon og sine penger under trykket av depresjonen. Iris gifter seg rikt og fornuftig, og mister seg selv under påvirkning av den sleipe høyrevridde ektemannen og hans snobbete søster. Laura, derimot, lever i sin egen verden, inntil hun plutselig og uforklarlig begår selvmord. Hun etterlater seg et manuskript, «Den blinde morderen», som blir en kultroman.

I vår bok blir «Den blinde morderen» fortalt parallelt med familiehistorien. En gift overklassekvinne og hennes ettersøkte kommunistiske elsker møtes i smug. I et forsøk på kommunikasjon over klasse- og kjønnskløft forteller de hverandre den fantastiske historien om den blinde morderen. En slags toveis Scheherazade, anno 1930-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer