Anmeldelse, Anne Applebaum, Demokratiets svanesang

Skuffende fra stjernejournalist

Anne Applebaum tar utgangspunkt i sine tidligere venner i ny bok om høyrepopulismens vekst. Det blir for lettvint.

FORKLARER HØYREVINDEN: Anne Applebaum er på sitt beste når hun forklarer fremgangen til det spanske partiet VOX, mener anmelderen. Bildet viser en Vox-tilhenger på en demonstrasjon i Barcelona 6. desember 2020. Foto: NTB / Josep LAGO / AFP
FORKLARER HØYREVINDEN: Anne Applebaum er på sitt beste når hun forklarer fremgangen til det spanske partiet VOX, mener anmelderen. Bildet viser en Vox-tilhenger på en demonstrasjon i Barcelona 6. desember 2020. Foto: NTB / Josep LAGO / AFP Vis mer
Publisert

«Demokratiets svanesang»

Anne Applebaum

Forlag: Cappelen Damm
Oversetter: John Grande
Utgivelsesår: 2021

«Underholdende, interessant, men nærsynt.»
Se alle anmeldelser

I «Demokratiets svanesang» begynner Anne Applebaum med å skildre en fest hun hadde nyttårsaften 1999. Til familiens landsted i Polen hadde hun invitert politisk engasjerte venner. Ved årtusenskiftet trodde de på vestlige ideer om frihet og demokrati. I dag er mange av dem blitt hennes politiske motstandere, og de kan ikke lenger snakke sammen. Hva var det som skjedde med vennene?

Pessimisme

Applebaum er amerikansk journalist og historiker. Hun er sterkt preget av den optimistiske troen på frihet som rådet på høyresiden etter den kalde krigen. Etter at den nye høyrepopulismen har hatt vind i seilene de siste årene, er hun blitt mer pessimistisk.

Mot slutten av boka spør hun seg om ikke vi ikke «allerede opplever demokratiets svanesang, at sivilisasjonen vår allerede er på vei inn i anarkiet eller tyranniet […]».

Nærmere bestemt skildrer hun noen av de endringene som har ført til høyrepopulismens vekst. Ikke bare beskriver hun hvordan enkelte av gjestene har forvandlet seg til innbitte nasjonalister og antisemittiske nettroll. Men hun tar oss med på en reise fra Polen og Ungarn i øst til USA i vest.

Til forskjell fra Espen Hammer i «USA. En supermakt i krise» diskuterer hun ikke økonomiske endringer og vanlige folks levekår. I stedet fokuserer hun på journalister og politikere, forfattere og akademikere som av ulike grunner er blitt politikere, støttespillere og talsmenn for de høyrepopulistiske partiene.

PRISVINNNDE JOURNALIST: Den amerikanske forfatteren og journalisten Anne Applebaum har tidligere vunnet Pulitzerprisen. Foto: NTB
PRISVINNNDE JOURNALIST: Den amerikanske forfatteren og journalisten Anne Applebaum har tidligere vunnet Pulitzerprisen. Foto: NTB Vis mer

Underholdende anekdoter

«Demokratiets svanesang» er først og fremst en bok for alle dem som følger samtidens politiske liv tett. I en lett prosa strør hun om seg med underholdende anekdoter. I kapitlet om Polen får vi vite hvordan direktøren for det nasjonale TV-selskapet har erstattet seriøse journalister med udugelige politiske støttespillere.

I omtalen av Viktor Orbáns Ungarn legger hun vekt på at mange var skuffet over at landet hadde etterliknet vestlige demokratier. Hun forteller at «særlig dyktige akademikere som [historikeren Mária] Schmidt, synes nå det er pinlig at landet har tatt etter Vestens demokratiske prosjekt istedenfor å skape noe originalt selv.»

Personlig har jeg nok størst sans for hennes beskrivelse av internettets og sosiale mediers betydning for å forstå fremgangen til det spanske partiet VOX. I kapitlet om USA synes jeg hun legger for stor vekt på Fox News' stjernejournalist Laura Ingraham og hennes utvikling fra å være en optimistisk beundrer av Ronald Reagan til å bli en svartsynt Trump-tilhenger.

Selv om Applebaum skriver lett og elegant, blir det mange navn å holde styr på. Jeg savner også en diskusjon av hvor stor innflytelse TV-programmene, YouTube-videoene, twittermeldingene og avisartiklene hun omtaler, har hatt på vanlige folk. Det ville gitt hennes analyse større tyngde. Å dømme av mine egne forsøk på å forstå situasjonen i de ulike landene, ville hun også ha fått frem mer håndfaste økonomiske og sosiale grunner til de høyrepolitiske partienes vekst.

Hva med vanlige folk?

I kapitlet om Storbritannia omtaler hun for eksempel Boris Johnsons karriere fra journalist til statsminister. Jeg tviler ikke på at hans artikler om EUs byråkrati og reguleringer appellerte til konservative kretser. Det kan godt hende at han vekket deres drøm om at England igjen kunne bli en selvstendig og sterk nasjon. Og visst er det fascinerende å lese om alle tilfeldigheter i det mediale og politiske liv som førte til at landet meldte seg ut av EU.

Men ifølge en undersøkelse European Journal for Political Economy publiserte i 2019, var de fleste som stemte for Brexit eldre, hvite mennesker med lav utdannelse. De hadde verken smarttelefoner eller god tilgang til internett. Til gjengjeld hadde mange dårlig helse, var mottagere av sosialhjelp og misfornøyde med livet. Jeg er derfor usikker på om det var på grunn av det Applebaum kaller «den gjenskapende nostalgi» at de stemte for Brexit.

Enkel analyse

Så selv om det både er interessant og underholdende å lese «Demokratiets svanesang», er hennes analyse av høyrepopulismen altfor enkel. Flere steder gjør hun et poeng av at dens fremgang skyldes at mange mennesker har problemer med å forholde seg til komplekse situasjoner. Selv synes jeg boka bærer preg av at hun har en tendens til å forstå verden ved hjelp av enkle motsetningspar.

Som når hun mot slutten gjør seg noen tanker om hva coronakrisen kommer til å bety for demokratiet. Kanskje vil det vise seg at folkestyret er en av historiens mange blindveier, foreslår hun på den ene siden. På den andre siden ser hun for seg at vi sammen kan få «gamle og misforståtte ord som liberalisme til å bety noe igjen». Før det hele munner ut i noen påstander om at vi også i fremtiden må tenke nye tanker om demokratiet i en digital tidsalder.

Jeg må innrømme at jeg hadde ventet både en skarpere analyse og konklusjon fra en prisbelønt stjerneskribent av internasjonalt format.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer