Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuffende kort saga

Det mest negative ved debutanten B. Andreas Bull-Hansens bok er at den er for kort. Debutanten B. Andreas Bull-Hansen skriver det man enkelt kaller fantasy eller eventyr. Men det er ikke amerikanskinspirerte bloddryppende heltehistorier om drager, demoner og halvnakne damer med brynje som kommer fra hans penn.

Snarere er det velfunderte sagaliknende fortellinger inspirert av både keltisk og norrøn diktning. «Syv historier fra Vestskogen» foregår i en annen verden, eller et sted på jorda for lenge, lenge siden. Den store skogen spiller en dominerende rolle i det enkle samfunnet, hvor hovedpersonen Katt skal gifte bort sin eneste datter til en kriger fra et annet folk.

Reise inn i døden

Men det er mer enn et bryllup: Det betyr også at Katt må forlate den lille landsbyen og gi seg ut på en lang reise - en reise inn i døden. Det er, brutalt nok, ikke lenger plass til ham i samfunnet, og de mystiske skogvordene er kommet for å hente ham. Først er det likevel bryllup, og da gir Katt brudeparet sin gave: Sju historier fra Vestskogen (og egentlig er det bare seks).

Det som fortelles, er gammeldagse historier om mot og hevn og ære. Av og til er de ganske blodige og voldsomme, men sånne effekter er ikke det viktigste i fortellingene, de er mer med fordi de er en naturlig del av handlingen. Samfunnet i Vestskogen, med sine hevngjerrige trær, består stort sett av fredsommelige jegere, men av og til blir de invadert av mer ondsinnede typer.

Uvanlig

Det er en ganske uvanlig bok B. Andreas Bull-Hansen har skrevet. Stilen er annerledes enn det meste som skrives på norsk i dag, den er knapp og kan minne om den gamle sagastilen (av typen «Så drepte han Gaute. Så satt han hjemme resten av vinteren.»), men den er litt mer utbroderende. Og Bull-Hansen kan fortelle historier, sånn sett lever boka opp til tittelen. Men boka er skuffende kort, og det er kanskje det mest negative man kan si om den.