Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuffende om damenes Nansen

Et pirrende tema blir ikke forløst.

BOK: Fridtjof Nansen var en damenes mann. Det er utgangspunktet for denne boka, hvor forfatteren har satt seg fore å fortelle historien om Nansens to hustruer - Eva Sars/Nansen og Sigrun Sandberg/Munthe. Vi blir også kjent med andre av Nansens kvinnebekjentskaper, som «Klenodiet» og hertuginnen av Su-therland.

Boka baserer seg blant annet på brevvekslinger mellom Nansen og kvinnene, og de mange utdragene fra dette interessante materialet er uten tvil bokas sterkeste side. Boka er også illustrert med fotografier, tegninger og faksimiler av brev, som gir gode innblikk i hovedpersonenes liv.

Nå er det, av en eller annen grunn, av og til slik at store, fine bøker med mange bilder har skrale tekster. Det er dessverre tilfellet i «Fridtjof Nansen og hans kvinner».

Forfatterens egne refleksjoner begrenser seg til dels til setninger av typen «Dette maner til ettertanke». Andre steder får leseren lettvinte psykologiske analyser, Nansen beskrives slik: «En ytre, maskulin fasade, en mannsskikkelse med stål i ben og armer med et følsomt og sårbart indre. Den lille gutten.»

Boka er også rotete komponert. Sentrale begivenheter blir flere ganger introdusert i billedtekster eller bisetninger før de blir behandlet i hovedteksten, og den dramatiske oppbygningen av historien blir springende og tilfeldig. Språkføringen er heller ikke særlig god, med utstrakt bruk av klisjeer og kolliderende metaforer:

«Verdens fruktfat var fulle av fristelser og forbudte smaksopplevelser. Han unnlot da heller ikke å forsyne seg,» heter det om Nansen.

Om før nevnte «Klenodiet» står følgende å lese: «Som en magnet kretset mange beilere rundt hennes lange skjørt.» Nansen, på sin side, «bestemte seg for å spenne på seg skiene og bli innlandsisens behersker».

Om Eva Sars: «Eva ble raskt familiens lille solstråle og sjarmtroll.» Her er også «lek og moro i skog og mark» - språket blir for likegyldig, og kunne hatt godt av en grundigere gjennomarbeiding. I tillegg til en del korrekturslurv gjør dette boka til skuffende lesning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media