Skuffende oppfølger

Jay-Z klarer ikke å følge opp fjorårets mesterlige rapp-album. Dette er én cd for mye.

CD: Jay-Z' «The Blueprint» fra i fjor er en ubestridt hip hop-klassiker som den amerikanske rappscenen virkelig trengte. Det går lenge mellom de virkelig store amerikanske rappskivene om dagen, og følgelig var Jay-Z' råtøffe rappstil og gullkantede bruk av samples på «The Blueprint» et steg tilbake i riktig retning for den stadig mer kommerse og stadig kjedeligere amerikanske hipp hop-scenen. Klart det kommer en oppfølger til denne perfekte rappskiva.

Og klart det blir en skuffelse. Hvor er alle de fantastiske «sing-along»-låtene som gjorde fjoråret så morsomt? Foreløpig er det bare én låt som når opp til klassikere som «Izzo», «Girls, Girls, Girls» og «Heart Of The City». Den heter «All Around The World» og er en perle av en låt. Men på et dobbeltalbum som tar deg en halv arbeidsdag å komme igjennom, blir det bare så altfor lite.

Rappere er arrogante og har store ego, likevel burde noen tørre å fortelle elitedivisjonsrappere som Jay-Z at dette blir for mye å fordøye. Noen som husker Wu-Tangs gørrkjedelige mastodont «Forever»? Den levde i det minste opp til navnet.

Problemet med store amerikanske hipp hop-skiver er at rapperen skal ha med seg alle vennene sine, pluss fetterne deres. Jay-Z har med 22 gjesteartister. Snakker vi om soloskiver eller er dette bare vennetjenester tilsatt musikk?

Dessuten er jeg drittlei kanoniseringen av den gamle cracklangeren Notorious BIG. Og Paul Anka-samples, Jay-Z? Er det riktig vei gå?

Ikke totalt krise, men like fullt en stor skuffelse i forhold til den klassiske «The Blueprint».