Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuffende skotte

Ian Rankin-kopi fra Aberdeen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Mange av de beste britiske krimromanene fra de siste ti-femten årene har kommet fra Skottland, og mange av dem har vært skrevet av Ian Rankin. Det er derfor ingen grunn til å bli sjokkert over at andre forfattere vil inn på samme marked.

Mens Rankin skriver om Edinburgh, holder debutanten Stuart MacBride seg litt lenger nord i Aberdeen.

Det er vått og grått og trist hele tiden, og når små gutter forsvinner fra hjemmene sine får politiet vanskelige oppgaver. En av guttene blir funnet drept, og overbetjent Logan McRae settes til å lede etterforskningen .

Det er hans første jobb etter et års sykemelding, og sjefen er både irritabel og uten medfølelse.

Joda, «Kald granitt» har alle kjennetegnene på en politiroman, men den mangler det viktigste: Originalitet.

Faktisk virker det mer som om MacBride (eller hans forlag) har analysert seg fram til hva som kan selge, og så prøvd å skrive en spenningshistorie etter skjema. Den bråkjekke skrivestilen gjør ikke saken noe bedre, dette er ganske slitsom lesing over 350 sider. Og han vasser mildt sagt i velbrukte klisjéer hele veien, noe som gjør «Kald granitt» til en stor skuffelse - til tross for at selve kjernen i plottet er spennende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!