Skuffet NRK-sjef varsler nedbemanning

Thor Gjermund Eriksen fikk langt mindre lisenspenger enn han håpet på og sier kutt og nedbemanning blir resultatet.

MÅ KUTTE - IGJEN: Thor Gjermund Eriksen må fram med sparekniven neste år - for tredje året på rad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅ KUTTE - IGJEN: Thor Gjermund Eriksen må fram med sparekniven neste år - for tredje året på rad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fikk ikke lisensøkninga han håpet på i dagens statsbudsjett.

Kringkastingsjefen ba om 70 kroner i lisensøkning - i stedet fikk han 25. Det er i realiteten et betydelig inntektstap for NRK, når vi tar lønns- og prisvekst med i regninga.

- Det er klart jeg er skuffet. Dette er tredje året på rad hvor vi får en lisensvekst betraktelig lavere enn den øvige prisveksten, sier han til Dagbladet.

Følg med på Dagbladets direktesending på framleggingen av statsbudsjettet for 2016 her. Inkludert 10 prosent merverdiavgift vil kringkastingsavgiften utgjøre 2.834,70 kroner i 2016.

Bemanningskutt Eriksen har enda ikke full oversikt over konsekvensene av Widveys fortsatt restriktive lisenslinje, men sier det vil bli kutt i programtilbud og i bemanning. NRK har i 2015 kvittet seg med 300 årsverk. 

- Vi kommer nok ikke utenom kutt i tilbudet til publikum og i bemanning. Når vi for tredje året på rad får lavere lisensøkning enn vi ber om, kommer konsekvensene krypende stadig nærmere, sier han.

Over de tre siste årene har NRK fått en lisensøkning på fire prosent. Resten av oss har fått cirka 10 prosent mer i lønn.

- NRK skal fortsette å levere et kvalitetstilbud til befolkninga på de rammene vi får. Det har vi alltid gjort og skal gjøre vårt ytterste for at publikum merker minst mulig til de eventuelle kuttene, forsikrer Eriksen. 

Staten tar mer penger, NRK får mindre Men lisensen går opp mer enn de 25 kronene NRK får. Finansminister Siv Jensen legger nemlig mer moms på lisensen, som gjør at din regning blir større, men mindre av de pengene tilfaller NRK. 52 av 77 økte inntekter fra lisensen går til staten sentralt, ikke til NRK. 

- Det er klart jeg gjerne skulle hatt de pengene, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Eriksen.

Regjeringen foreslår å øke merverdiavgiftssatsen på NRK fra 8 til 10 prosent. 

- Vi skal konkurrere med globale aktører, og den jobben blir stadig tøffere. Samtidig som andre aktører i mediebransjen sliter økonomisk er det også slik at de kommersielle tv-aktørene går veldig godt, sier NRK-sjefen. 

Ap-støtte Arild Grande i Arbeiderpartiet sier Widvey fortsetter sin strategi med å gradvis svekke NRK.

- Dette er vesentlig lavere enn pris- og lønnsvekst, og betyr fortsatt tøffe tider i NRK. Jeg frykter tilbudet til seerne blir rammet. NRK har allerede rasjonalisert bort 300 stillinger, minner han om.

- Widvey følger nå opp strategien om å gradvis svekke NRK ved å skru ned økonomien og overlate anvaret for kuttene til kringkastingssjefen, sier Grande.