REAGERER: Venstre-leder Trine Skei Grande mener det anbefalte forslaget fra Rimmereid-utvalget er gammeldags. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Venstre-leder Trine Skei Grande mener det anbefalte forslaget fra Rimmereid-utvalget er gammeldags. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Skuffet over forslag til ny NRK-lisens: - Femtitalls, usosial og gammeldags

Flere norske toppolitikere er kritiske til det nye forslaget om husstandslisens

(Dagbladet): - Hvis konklusjonen er at man skal betale en avgift så lenge man disponerer en bolig, så er det en ekstremt gammeldags og veldig usosial måte å tenke på, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Femtitalls

Hun forklarer at hun er skuffet over at ekspertutvalget, som skulle utrede alternative finansieringsmåter til NRK-lisensen, anbefaler en husstandsavgift som ikke tar hensyn til dem som ikke bruker NRKs innhold.

Essensen i forslaget er: Det er så lite sannsynlig at noen ikke har utstyr til å bruke innhold fra NRK at man skal gå vekk fra å knytte avgiften til apparater som tv, nettbrett, pc og mobil (se faktaboks).

- Det er litt femtitalls å tro at det å «disponere en egen bolig» er en enhetlig størrelse. En slik avgift tar overhodet ikke hensyn til om husstanden består av en alenemor med lav inntekt eller om den er en husstand med flere høye inntekter, sier Skei Grande.

Bor du, betaler du

NRK skal altså rustes for framtida, og lisensbetalingen skal byttes ut. Etter ni måneders arbeid legger i dag ekspertene i Kulturdepartementets Rimmereid-utvalg fram sine forslag til kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Dagbladet fikk imidlertid tilgang til rapporten i går, og som tidligere omtalt er et av de nye forslagene å gå vekk fra kringkastingsavgiften. I dag er den knyttet til om en husstand har en tv-mottaker.

PRESENTERER FORSLAG: Lederen av Kulturdepartementets ekspertutvalg, Tore Olaf Rimmereid, overleverer i dag seks forskjellige forslag til hvordan NRK skal finansieres i framtida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRESENTERER FORSLAG: Lederen av Kulturdepartementets ekspertutvalg, Tore Olaf Rimmereid, overleverer i dag seks forskjellige forslag til hvordan NRK skal finansieres i framtida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rimmereid-utvalget anbefaler derimot at alle nordmenn skal betale så lenge du disponerer en bolig.

- Begynnelsen på slutten

- Vi er skeptisk til husstandslisens, sier mediepolitisk talsperson i Høyre, Kårstein Løvaas, til Dagbladet.

- Den er vanskelig å få rettferdig, og kan ikke velges bort. Det er viktig at forslaget som vedtas skal være rettferdig, og for eksempel bør en fattig familie få sjansen til å velge vekk en utgift på nesten 3000 kroner, fortsetter han.

- Dette er uansett begynnelsen på slutten for NRK-lisensen som vi kjenner den, sier Løvaas.

- Bør skattefinansieres

Trine Skei Grande mener Norge bør se til Finland der kringkasteren finansieres gjennom en egen skatteordning.

- En modell der både NRK og andre støtteordninger for media og offentligheten finansieres gjennom skatteseddelen, utenom statsbudsjettforhandlingene, vil være en ubyråkratisk og sosialt rettferdig modell som dessuten vil ivareta redaksjonell uavhengighet, sier Skei Grande.

Hun får støtte av Høyres mediepolitiske talsperson.

- Med en ordning over skatteseddelen kan man legge ned lisenskontoret til NRK, og spare 100 millioner kroner. Sammen med flere betalere gjør dette at avgiften bør kunne senkes betraktelig, sier Løvaas.

- Felleskapets eiendom

Arild Grande i Arbeiderpartiet mener den nye finansieringen av NRK må være framtidsrettet.

- NRK er fellesskapets eiendom og skal også i fremtiden finansieres av fellesskapet. Dette er en stor og betydningsfull sak, og det er viktig at regjeringen følger opp Stortingets vedtak om å fremme forslag til ny finansiering av NRK i løpet av 2016, sier Grande til Dagbladet.

Kristelig folkeparti ved Geir Jørgen Bekkevold mener også at den finske modellen er en god løsning.

- Vi håper man kan nærme seg en slik løsning hvor folk betaler etter evne. Den finske modellen har en klar sosial profil, og det er viktig for Krf i denne saken, sier Bekkevold til Dagbladet.

SV: - To svakheter

Bård Vegar Solhjell i SV forteller til Dagbladet at han er mer interessert i hvilke finansieringsmodeller som er holdbare, enn i å diskutere en eventuell husstandsavgift.

- Rapporten må leses og vurderes, så blir den endelige løsningen til slutt et politisk valg. Jeg mener at en husholdningsavgift har to svakheter: Personer som ikke bruker NRK ender opp med å betale, og den vil også være sosial urettferdig, sier Solhjell.

- Jeg er mer nysgjerrig på en såkalt finsk skattemodell. Den er effektiv og krever lite byråkrati. Samtidig bruker den et velkjent rettferdighetsprinsipp i skattespørsmål, nemlig at høyere inntekt gir mer skatt, forsetter han og legger til:

- Legges finansieringen av NRK under statbudsjettet må man også sørge for NRKs uavhengighet. I Finland er de enige om at den budsjettposten ikke kan røres, og det må også være en forutsetning i Norge.