Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skuffet over homohysteri

Oliver Stone håper opplyste europeere er bedre enn likegyldige amerikanere.

(Dagbladet.no): - Folk i Amerika er er likegyldige til antikk historie. De er virkelig det. De studerer ikke klassikerne slik europeere gjør, så reaksjonene er i stor grad forskjellige, sier den amerikanske filmskaperen Oliver Stone.

Det er nyhetsbyrået AP som har intervjuet mannen bak storfilmen «Alexander», som hadde premiere 3. desember i Norge.

I USA har publikum sviktet Stones filmatisering av Alexander den Stores erobringer. Filmens homoerotiske aspekt skapte flere negative overskrifter - at filmen kunne vise at erobreren også hadde mannlige elskere, var vanskelig å svelge for mange.

Dette har også opprørt en gruppe advokater i Alexanders hjemland, Hellas. De avviser at Alexander hadde homoseksuelle tendenser, og ønsket en rettsavgjørelse på at det på kinoer ble vist en advarsel før filmen om at den ikke er historisk korrekt. Men det ble ikke noe av. Kanskje fordi det kan bli vanskelig å framlegge bevis på tvers av det svært mange forskere og historikere for lengst har konkludert med.

- Jeg syns det noe barnslig å konsentrere seg om en manns seksuelle preferanser framfor hva han gjorde hele sitt liv. Det blir for trivielt, og det er nettopp det som skjer i det amerikanske samfunnet. Det gjelder ikke bare film, men i politikken. Man plukker ting fra hverandre, deler alt opp i små detaljer for å unngå den store sammenhengen, sier Stone til AP.

- Hvis publikum ønsker å fokusere på kontroverser, burde de heller sett nærmere på politikken, sier han.

Stone er i Paris for å markedsføre filmen i Frankrike. Til nå har han vært i 12 europeiske land for å kaste glans på like mange premierer. Han påpeker at i motsetning til USA, har filmen havnet på førsteplass i 18 europeiske land etter premieren, blant disse også i Hellas.

- Det har vært et privilegie å lage en film om en så unik mann. Derfor bryr jeg meg ikke så mye om det finansielle, sier han.

Det kostet 150 millioner dollar (omlag 900 millioner kroner) å lage filmen. Selv om Stone selv mener han har et avslappet forhold til inntjeningen, må han mer enn håpe på en suksess i Europa.

PROMOTERER: Stone er nå på rundreise i europa for å markedsføre filmen. I dag møtte han pressen i paris, der filmen har premiere 5. januar. Her sammen med Angelina Jolie.
HOMOBRÅK: Oliver Stones storfilm om Alexander den Store høstet homo-storm i USA. Nå håper han europeere er mer opplyst og interessert i filmens egentlige historie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media